Wonderfoetus redt leven van moeder en zichzelf

Print
Wonderfoetus redt leven van moeder en zichzelf

Afbeelding: Thinkstock

Een ongeboren baby heeft in een Frans ziekenhuis een medisch wonder veroorzaakt. Het jongetje redde het leven van zichzelf en zijn 31-jarige moeder omdat hij met zijn ruggetje voorkwam dat een scheur in de baarmoeder groter werd en fataal afliep.

"Deze baby is een echte held", zegt gynaecoloog Charles Garabedian van het Jeanne de Flandre ziekenhuis in Rijssel die de bevalling begeleidt in de Franse pers.

Scheur
De moeder meldt zich bij het ziekenhuis als ze 36 weken zwanger is met ernstige pijn in haar buik. Een eerste onderzoek brengt geen bijzonderheden aan het licht. De vrouw wordt met pijnstillers naar huis gestuurd. Maar als de klachten blijven en er een scan van de buik wordt gemaakt, ziet de gynaecoloog tot zijn schrik dat er een scheur van zo’n tien centimeter in de baarmoeder is ontstaan.

Levensbedreigend
De situatie is levensbedreigend voor moeder en kind. Maar omdat het jongetje met zijn rug tegen de scheur drukt, voorkomt hij dat de wond groter wordt en zijn moeder een zware interne bloeding krijgt. Een klein wonder, vinden de artsen. 

Grote zwelling
Zeker als na een spoedkeizersnede blijkt dat het jongetje helemaal niets mankeert. Alleen zijn rug heeft een grote zwelling. Maar die is enkele uren na de geboorte spontaan verdwenen. Ook de moeder herstelt voorspoedig. "Het gaat om een zeer uitzonderlijk geval waarbij de baby niet alleen zichzelf heeft gered maar ook het leven van zijn moeder", zegt de trotse gynaelcoloog Charles Garabedian.

De gebeurtenis is zo bijzonder dat er op 3 juni een artikel over de geboorte is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →