'Te veel risico's met drinkwater uit de Maas'

Print
'Te veel risico's met drinkwater uit de Maas'

De 'waterfabriek' van WML in Beegden. Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

De lozingsvergunningen die het Waterschap Limburg verstrekt, zijn niet streng genoeg. De kwaliteit van ons drinkwater is daardoor in het geding. Dat stelde Waterleidingbedrijf WML donderdag bij de rechtbank.

De Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) maakt zich grote zorgen over het winnen van drinkwater uit de Maas. Er komen te vaak ongewenste stoffen in voor in concentraties die zo hoog zijn dat WML tijdelijk de inname van Maaswater voor de drinkwaterproductie moet staken.

Strenger
Om die reden moet volgens WML Waterschap Limburg bij het verstrekken van vergunningen aan bedrijven die lozen op de Maas strengere voorwaarden opleggen. Dat kwam donderdag naar voren in de rechtbank van Roermond.

WML had beroep aangetekend tegen de vergunning die het waterschap  aan het bedrijf Sitech op het Chemelot-terrein in Geleen had verleend. Daarin staan onder meer strengere voorwaarden voor het lozen van de stof pyrazool. WML moest in 2015 de waterwinning uit de Maas een half jaar stilleggen omdat de waterzuivering bij Sitech de pyrazool niet meer verwerkt kreeg en de stof in hoge concentraties in de Maas belandde.

Weinig waarborgen
Volgens hydroloog Peter van Diepenbeek van WML had het waterschap voor veel meer stoffen duidelijke normen in de vergunning moeten opnemen. Nu biedt deze te weinig waarborgen voor de drinkwaterwinning uit de Maas, vindt WML.

Waterschap Limburg deelt die opvatting niet. Advocaat Hans Besselink gaf aan dat het waterschap na 2015 vier keer een dwangsom, in totaal voor twee ton, heeft opgelegd aan Sitech omdat er opnieuw meer pyrazool was geloosd dan toegestaan. Het bedrijf vocht die dwangsommen voor de bestuursrechter aan. Ook stelde het beroep in tegen de vergunning van het waterschap. Sitech vindt dat de vergunning zo streng is dat de bedrijfsvoering wordt belemmerd.

Doorbraak
De dag voor de rechtszaak kwam minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu met een beduidend strengere norm voor pyrazool in drinkwater. WML en gedeputeerde Daan Prevoo juichen dat toe. Een doorbraak, aldus Prevoo, en het bewijs dat het onderwerp van ongewenste stoffen in de Maas nu op de agenda staat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →