Wilders: 'Nederland mag een voorbeeld aan Limburg nemen'

Print
Wilders: 'Nederland mag een voorbeeld aan Limburg nemen'

Geert Wilders: "Ik merk niet zozeer wantrouwen op tussen Limburgers zelf. Ik vind dat hier juist meer gemeenschapszin is dan elders." Afbeelding: Peter Schols

De PVV werd bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij van Limburg. Loopt de populariteit van Geert Wilders in gelijke tred met het groeiend wantrouwen? In een vraaggesprek geeft hij zijn visie.

Nergens in Nederland is het vertrouwen zo laag als in Limburg. Hoe komt dat volgens u? 
"Limburgers zijn trots op hun eigen identiteit en zijn dus gevoelig voor alles wat die identiteit wil doen verwateren. Dat identiteitsgevoel is in onze provincie veel sterker dan in de rest van Nederland. Ik denk dat Limburgers heel goed zien dat we ons land kwijt aan het raken zijn. Ze verliezen daardoor het vertrouwen in de politiek en instituties. Dat hoeven ze niet altijd in hun eigen straat te ervaren. Venlo is nog geen Rotterdam als het gaat om islamisering. Dat willen ze ook niet worden."

Wat is die Limburgse identiteit volgens u dan?
"Ze voelen zich Limburger en dan mag iedereen zelf invullen wat dat is. Het is een combinatie van gevoel, taal en levenshouding. En dat bestaat in veel andere provincies niet. Ook ik voel me altijd een Limburger. Waar in de wereld ik ook kom. Als je iemand in Zuid-Holland vraagt of hij zich Zuid-Hollander voelt, dan kijkt hij je glazig aan. Ze voelen zich Rotterdammer of Hagenees, maar ze hebben niks met hun provincie."

Ziet u een link tussen het lage vertrouwen in de samenleving en de populariteit van de PVV?
"Jazeker. Dat Nederland zijn identiteit verliest en zijn bevoegdheden overdraagt aan Brussel maakt mensen terecht wantrouwend. Een democratie heeft nodig: een natie, een volkslied, een vlag en een stukje cultuur. Binnen Nederland zijn de Limburgers de mensen die nog het minst hun identiteit zijn kwijtgeraakt. Die willen niet dat met hun gebeurt, wat met Nederland gebeurt ten aanzien van de Europese Unie. Het overkomt ons maar, en dat willen we niet. Daarom komen veel Limburgers bij ons uit."

Zijn veel Limburgers het vertrouwen in de traditionele partijen kwijtgeraakt?
"Dat denk ik wel. Er zijn veel politici die een hele hoop beloven, maar het tegenovergestelde doen. De PVV doet dat niet. Wij zeggen wat we vinden en leggen voor Limburgers de vinger op de zere plek. Wij doen geen concessies, we zijn consistent. Whatever the price may be. We nemen hun zorgen serieus. Heel veel andere partijen doen dat niet."

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen