Vertrekt DSM uit Heerlen?

© ANP

Er is een gerede kans dat DSM met zijn hoofdkantoor uit Heerlen vertrekt. Het fijnchemie- concern laat momenteel vier nieuwbouwlocaties onderzoeken. Naast opnieuw Heerlen, zijn Sittard en Amsterdam in beeld, plus een niet nader genoemde vierde gemeente.

Frans Dreissen

DSM werkt hard aan een nieuwe toekomst en onderdeel daarvan is een reorganisatie met als doel kosten te reduceren en efficienter te gaan werken.

BanenDie reorganisatie leidt tot het verlies van vele honderden DSM-banen. Een groot deel daarvan in Nederland. Met als gevolg dat er geleidelijk aan een overschot aan kantoorruimte is ontstaan. Vooral in Limburg. Het effect wordt nog eens versterkt door de ingebruikname van het grote Center Court op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Reden voor DSM om ook het eigen vastgoed nadrukkelijk tegen het licht te houden. En daar hoort uiteraard ook de hoofdzetel in Heerlen bij, zo laten welingelichte bronnen weten. Een mogelijk vertrek uit Heerlen is in het verleden al vaker voer voor - emotionele - discussies geweest. DSM gaf meermaals aan zijn afkomst niet te zullen verloochenen.

AmsterdamDSM is nog meer dan in het verleden een grote internationale speler en dus oriënteert het bedrijf zich ook op andere plekken voor het hoofdkantoor. Bijvoorbeeld op de Zuidas in Amsterdam. Omwille van allerlei lokale gevoeligheden zijn ook Heerlen en Sittard - zij het mogelijk pro forma - nog officieel kandidaat.

Daar komt bij dat de huidige hoofdzetel in Heerlen amper voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Evenmin aan de maatschappelijke ambitie van DSM om zijn ‘voetafdruk’ zo klein mogelijk te maken.

DSM wilde vrijdag niet reageren op vragen over de zoektocht naar de nieuwbouwlocatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal