Theater De Maaspoort in Venlo kampt met tekort

Print
Theater De Maaspoort in Venlo kampt met tekort

Archiefbeeld De Maaspoort in Venlo Afbeelding: Le Giesen

Het Venlose theater De Maaspoort komt dit jaar een ton tekort. Dat blijkt uit het Uitvoeringsprogramma Cultuur van de gemeente Venlo.

Het Venlose gemeentebestuur noemt de financiële situatie van De Maaspoort, maar ook die van poppodium Grenswerk en die van Omroep Venlo uiterst zorgelijk. 

Grote moeite
Alle drie deze gesubsidieerde instellingen hebben grote moeite om de eigen programmering en organisatie overeind te houden. In het verleden is er vooral in personeel geschrapt om bezuinigingen te realiseren. Maar dat houdt een keer op. 

In een raadsinformatiebrief ter voorbereiding op een bespreking over het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2017 schrijft het Venlose college dat banen schrappen geen optie meer kan zijn. De overgebleven werknemers hebben nu al veel onbetaalde overuren op hun naam staan. De Maaspoort heeft al in de richting van het gemeentebestuur laten weten dat er keuzes voor de toekomst nodig zijn. 

Vervlakking
Óf de programmering moet minder, waardoor er vervlakking van het programma-aanbod zal ontstaan, óf de gemeente Venlo zal met meer subsidie over de brug moeten komen. 

Tijdens de CultuurConferentie 2017 op 30 augustus zal de gemeenteraad zich onder meer over dit vraagstuk buigen. Venlo geeft momenteel per jaar 95 euro per inwoner per jaar uit aan cultuur. In vergelijking met andere Nederlandse steden ter grootte van Venlo is dat weinig. Venlo behoort zelfs tot de drie steden die het minst aan cultuur spenderen. Gemiddeld geven gemeenten 123 euro per jaar per persoon uit aan cultuur. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen