Vluchtelingen in Hamburg verklaren relschoppers G20-top voor gek

Print
Vluchtelingen in Hamburg verklaren relschoppers G20-top voor gek

Relschoppers in Hamburg. Afbeelding: AD/Reuters

De binnenstad van Hamburg had de afgelopen dagen veel te lijden onder vandalisme en plunderingen van linkse extremisten.

Vluchtelingen die in de Duitse havenstad een nieuw thuis hebben gevonden, keken naar het brute geweld en snapten er niets van. "Jullie hebben zo'n mooi land en dan vernielen jullie het", klonk het tegen The Independent.

'Gekken'
Enkele vluchtelingen in Hamburg bestempelden de geweldplegers als 'gekken'. "Wanneer mensen dit in Egypte doen, zouden ze worden neergeschoten", zei Ibrahim Ali, een 29-jarige Egyptenaar die in 2011 naar Hamburg kwam.

"De overheid voorziet zowat in alles: huisvesting, een werkloosheidsuitkering en onderwijs. En nog zijn deze mensen niet tevreden. Daar begrijp ik niks van", vervolgde hij.

Ook Mohammad Halabi begreep er niets van. "Ze zijn echt niet goed bij hun hoofd. Ik kan mijn ogen niet geloven", aldus de 32-jarige Syriër die 18 maanden geleden als vluchteling naar Duitsland kwam. "Ze hebben zo'n mooi land en dan vernielen ze het."

476 agenten gewond

Duizenden mensen protesteerden tijdens de G20-top in de straten van Hamburg. Ze wilden hun ongenoegen uiten over het kapitalisme en de globalisering.

Onder de betogers hadden zich ook anarchisten gemengd die er een ware veldslag met de politie van maakten en alles op hun pad vernielden. In totaal raakten 476 agenten gewond tijdens de ongeregeldheden.

Niet verantwoordelijk
De organisatoren van de betogingen voelen zich niet verantwoordelijk voor het geweld en vandalisme in de havenstad. "We zullen de schuld niet aanvaarden", zei Emily Laquer, een woordvoerster van het protest dat zaterdag onder de noemer 'Solidariteit zonder grenzen in plaats van G20!' werd gehouden.

Emmer en borstel
Inmiddels vegen duizenden inwoners van Hamburg de straten schoon na de rellen. Met emmer en borstel trokken ze de getroffen wijken in. Een aantal vluchtelingen sloot zich hierbij aan. "We willen iets doen voor Hamburg", aldus Mohammed, een Syrische vluchteling die anoniem wenste te blijven.