Minister: nooit meer top in Duitse stad

Print
 Minister: nooit meer top in Duitse stad

Afbeelding: ANP

Er mag nooit meer een grote topconferentie in een grote Duitse stad worden gehouden. Dit zei de Duitse minister van Justitie Heiko Maas tegen de krant Bild. Hij reageerde na de hevige onlusten in Hamburg die van donderdagavond tot zondag woedden. Hij noemde de relschoppers "asociale zware criminelen", die onder meer "pogingen tot moord pleegden" in de straten van Hamburg.

Na de hevige onlusten rond de topconferentie van de G20 in Hamburg willen Duitse politici inclusief Maas linkse extremisten in heel Europa in kaart brengen. Maas vindt ook dat er meer geld moet worden gestopt in het verzamelen van informatie over extremisten. Hij zei ook dat er vaak wordt gezwegen over het linkse extremisme.

Leiders van de regerende partijen hebben zich volgens de Rheinische Post (RP) ook uitgesproken voor het speciaal opslaan van gegevens van linkse extremisten zoals dat bij rechtse extremisten gebeurt. Dit moet in heel Europa worden gedaan, vindt de vicevoorzitter van de sociaaldemocraten in de Bondsdag, Eva Högl (SPD). "Honderden geweldplegers en brandstichters zijn probleemloos en zonder te worden herkend uit het buitenland naar Hamburg gereisd om zich er uit te leven", klaagde Högls fractiegenoot Burkhard Lischka.

Bestand
Armin Schuster van de christendemocratische CDU vond het in het weekend al een heel goed idee. Stephan Mayer van de Beierse christendemocraten (CSU) heeft volgens de RP maandag bevestigd dat er "een Europees bestand van links-extremisten moet komen".

"De ongelofelijke en brutale excessen van geweld tonen op een onrustbarende manier dat in Duitsland en veel andere Europese landen een heel erg actieve links-extremistische scene bestaat", aldus Mayer. Van de ruim vierhonderd gearresteerde relschoppers zitten er volgens Duitse media maandag nog 225 vast.

Nederlanders
De meeste arrestanten komen uit Duitsland, maar er zijn ook buitenlanders aangehouden zoals 37 Italianen en 25 Fransen en meerdere mensen uit Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen