Horecagroothandel koopt leegstaande Maastrichtse kantoorkolos

Print
Horecagroothandel koopt leegstaande Maastrichtse kantoorkolos

Afbeelding: De Limburger/Loraine Bodewes

Horecagroothandel Hanos is de nieuwe eigenaar van het bedrijfspand Molensingel 99 in Randwyck.

Het complex werd op 29 juni tijdens een online executieveiling verkocht voor ruim 8,1 miljoen euro. Uit de zogenaamde ‘akte van gunning’, die enkele dagen na de openbare verkoop is opgemaakt door een notaris, staat Hanos Maastricht BV vermeld als de koper.

Stilzwijgen
Het is onduidelijk welke plannen de horecagroothandel heeft met het voormalige kantoor annex distributiecentrum aan de rand van de stad, op de grens met Gronsveld. De directie hult zich in stilzwijgen. "We willen daar pas op een door ons nader te bepalen tijdstip over communiceren", zegt een woordvoerder.

Heerlen en Valkenburg
Hanos heeft 26 vestigingen verspreid over Nederland en België. Het hoofdkantoor staat in Apeldoorn. In Zuid-Limburg heeft het bedrijf twee vestigingen: in Heerlen en in Valkenburg. Of de aankoop van het perceel (ruim vijf hectare groot) en bijbehorend bedrijfsgebouw in Maastricht gevolgen heeft voor die winkels, blijft voorlopig gissen.

Kantoorartikelen
Het complex Molensingel 99 is in 2012 voor naar schatting 17 miljoen euro gebouwd in opdracht van Bruto Real Estate, de moedervennootschap van ACI Adam, een bedrijf in kantoorartikelen en computer­benodigdheden. ACI Adam was op dat moment op twee plekken in de Beatrixhaven gevestigd maar moest daar weg op aandringen van de gemeente Maastricht, die één van de bedrijfsgebouwen nodig had voor de nieuwe afrit van de A2/A79 naar de Beatrixhaven.

Schuldenberg
De verhuizing en financiële verplichtingen die voortvloeiden uit de bouw van het gloednieuwe distributiecentrum betekenden het begin van het einde voor het bedrijf. In 2013 kelderde de omzet  van 750 naar 550 miljoen euro. De marges bleken te klein om een dergelijk verlies op te vangen, met als gevolg dat ACI Adam op 18 maart 2014 geen andere uitweg zag dan het faillissement aan te vragen. Het bedrijf liet een enorme schuldenberg achter. Zo claimde de ABN Amro 19 miljoen hypotheek plus 7,6 miljoen euro aan bijkomende rente en schulden. Het was de bank die opdracht gaf voor de openbare verkoop.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje