Politiedienst slaat alarm: Duizenden buitenlandse tips genegeerd

Print
Politiedienst slaat alarm: Duizenden buitenlandse tips genegeerd

Khalid (links) en Ibrahim (rechts) el Bakraoui. De twee broers waren betrokken bij de zelfmoordaanslagen op Zaventem Airport in Brussel op 22 maart 2016. Later ontstond kritiek op de wijze waarop Nederland met de opsporingsinformatie over het tweetal was Afbeelding: AFP

De politiedienst die geheime internationale opsporingsinformatie verwerkt, slaat alarm. Door personeelsgebrek en falende software loopt de afdeling 3.900 rechtshulpverzoeken achter. Medewerkers vrezen cruciale terreurtips mis te lopen.

Het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) kampt met een groot personeelstekort en rammelende ICT-systemen, blijkt uit vertrouwelijke documenten. De afdeling loopt ruim 3.900 rechtshulpverzoeken en 5.800 signaleringen van vermiste personen achter. "We staan er slecht op als internationale partner”, zeggen politiebronnen. 

Terreurdreiging
Vijf jaar geleden kreeg de afdeling nog ruim 166.000 rechtshulpverzoeken uit het buitenland te verwerken.  Onder meer door terreurdreiging is dat aantal gestegen tot 250.000 per jaar, terwijl het personeel nauwelijks toenam. De politiedienst in Zoetermeer, nu 150 man sterk, zegt ruim 100 mensen tekort te komen. Bij de dienst komen dagelijks 700 politie- en justitieberichten binnen. Het gaat van tips over drugscriminelen, verzoeken van politiediensten een moordverdachte te schaduwen, tot informatie over potentiële aanslagplegers die zich in Nederland ophouden. 

Brussel
Hoe mis het kan gaan, bleek vorig jaar, toen Nederland internationale informatie misliep over terrorist Ibrahim El Bakraoui. Voordat hij zich opblies op de luchthaven van Brussel, reisde hij via Turkije en Nederland naar België. "We prioriteren wel, maar of informatie belangrijk is, haal je niet altijd uit het eerste bericht", zegt een politiebron. "Dat we niet weten welke informatie we laten liggen, frustreert de mensen."

ICT
De politieleiding erkent dat er problemen zijn. "Sinds een halfjaar is gestart met een ICT-verbeterprogramma en ook wordt gewerkt om de processen beter in te richten”, zegt Willem Woelders, plaatsvervangend eenheidschef van de Landelijke Eenheid, waar het LIRC onder valt. Volgens Woelders worden verzoeken rond zware misdrijven en terrorisme direct opgepakt. 

De politiebron erkent dat, maar tekent erbij aan dat aan het eerste bericht vaak niet te zien is of het daar ook om gaat.