Limburgse urban explorer verkent Russische raketbasis: 'Ik wist niet of ik terug zou komen'

Print
De vetste locatie waar ik ooit ben geweest”, zegt urban explorer Bob Thissen over de raketlanceerinstallatie in de steppe van Kazachstan, die hij samen met drie kameraden verkende. Een video van hun avontuur is al honderdduizenden keren bekeken.

"Als kind groei je op met ruimtevaartuigen en spaceshuttles op je kamer. Maar bijna niemand krijgt ze in het echt te zien. Deze plek had ik al heel lang in het vizier, al sinds ik in 2009 de eerste foto’s ervan zag. Het is de oudste en grootste lanceerbasis ter wereld. Vanaf hier is Joeri Gagarin de ruimte in geschoten. Dit is een stuk geschiedenis.” 

Thissen wist dat het een lastige opdracht was, want het stuk Kazachse steppe is formeel Russisch grondgebied waar geen pottenkijkers worden geduld. En dan ook nog het ruimtevaartterrein zelf zien te betreden. „Ik wist niet of ik terug zou komen. 
Mijn vriendin wist dat ze me toch niet kon tegenhouden.” Het is Thissen en zijn drie kameraden uit Denemarken en België allemaal gelukt. 
Een kwestie van urenlang klimmen, kuilen graven, rennen en buiten het zicht van de bewakers zien te blijven. "Het was één grote hindernisbaan."

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen