Protest tegen 'Duitse' brug en toren in wijk Venlo

Print
 Protest tegen 'Duitse' brug en toren in wijk Venlo

Impressies van de nieuwe brug voor Nieuw Stalberg. Afbeelding: Studio Hartzema

Een brug die verwijst naar het voormalige Duits militair vliegveld Fliegerhorst. Het is volgens bewoners ongewenst en ongepast. Toch wordt er na de zomer gestart met de bouw.

De mededeling kwam als een koude douche; na de zomervakantie start in de Venlose wijk Nieuw Stalberg de bouw van een verkeersbrug.  Een betonnen constructie met zeven meter hoge toren die niet alleen de Henricus Rijvenlaan en Adriaan Flinklaan (die nu door een kunstmatig aangelegde ‘vallei’ van elkaar worden gescheiden) met elkaar verbindt, maar ook een verwijzing is naar Fliegerhorst Venlo. Het Duits militair vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Beton
Buurtbewoners Gé de Joode en Willem Kemper spraken in januari van dit jaar met de gemeente Venlo over de onwenselijkheid van de brug. De grootste bezwaren: de vrees bestaat dat het bouwwerk een hangplek wordt en de toren van zeven meter hoog is te dominant. „Merkwaardig voor ons is bovendien dat in het oorspronkelijke inrichtingsplan een kleine stenen brug is ingetekend. Daarbij is het gebruik van beton bij het ontwerp van de woningen hier verboden. En dan komt de gemeente nu plots met een grote betonnen constructie”, zegt Kemper. „De toren is een verwijzing naar het Fliegerhorst Venlo in de Tweede Wereldoorlog, maar daar ga je toch niet een soort van monument voor oprichten? Dat vind ik eigenlijk heel ongepast.” 

Gekleineerd
De bewoners hekelen vooral de manier waarop de gemeente Venlo het gesprek aan is gegaan. „Je voelt je gekleineerd en geschoffeerd. Het feit dat we in januari te horen kregen dat er contact met ons zou worden opgenomen, wat niet is gebeurd. 
En enkele dagen nadat wij een rondschrijven door de wijk lieten gaan, kwam de gemeente met de mededeling dat de bouw van de brug na de zomer start”, zegt De Joode. In die brief geeft de gemeente ook aan dat de communicatie over de brug niet de schoonheidsprijs verdient. „In de verkoopbrochure voor de plannen in Nieuw Stalberg was destijds een referentiebeeld opgenomen van een ‘Romeins’ vormgegeven brug” schrijft Venlo. De gemeente geeft verder aan dat onder meer vanwege veiligheidsoverwegingen in 2008 gekozen is voor het huidige ontwerp. „Wij realiseren ons dat los van de formele inspraakmogelijkheden de communicatie daarover beter opgepakt had kunnen worden. Wij bieden hiervoor dan ook onze excuses aan.” 

Maar De Joode en Kemper willen geen excuses, maar een gemeente die communiceert. En helemaal geen of een kleinere brug. Nu de deur met de bouwaankondiging in het slot is gegooid wenden ze zich tot de gemeenteraad. „We hebben in juni ons draagvlak gepeild in de wijk en kregen steun van iets meer dan de helft van de 77 woningen. 
We staan dus zeker niet alleen”, zegt De Joode. De gemeente Venlo geeft in een reactie aan dat een groot deel van de bewoners in de wijk wel voor de brug is. „Dit traject loopt al jaren en het ontwerp is diverse keren aangepast. 
Het is nu zaak dat de brug er komt”, aldus een woordvoerder.
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje