Raadslid Landgraaf breekt met partij vanwege fusie

Print
Raadslid Landgraaf breekt met partij vanwege fusie

Afbeelding: De Limburger/Gemeente Landgraaf

Het Landgraafse GBBL-raadslid Wil van Oosteroom heeft zijn partij met onmiddellijke ingang verlaten. Hij is het er niet mee eens dat GBBL blijft vasthouden aan een zelfstandig Landgraaf.

Provinciale Staten besloten vorige week dat een fusie van Landgraaf met Heerlen per 1 januari 2019 kan doorgaan. Ook de rechter bepaalde dat de provincie niet onrechtmatig handelt door beide gemeenten samen te voegen.

Niet realistisch
Voor Van Oosteroom is dit aanleiding om zijn standpunt in het beladen dossier te veranderen: hij vindt – lijnrecht anders dan zijn partij – dat het nastreven van Landgraaf om zelfstandig te blijven niet langer realistisch is.

Verrast
GBBL-fractievoorzitter Andy Dritty is verrast door de stap van het raadslid en noemt die ‘zeer opmerkelijk’. “We hadden juist als partij besloten om na de uitspraken van de rechter en PS onze verdere koers deze week binnen de fractie te bepalen. We betreuren het dat Van Oosterom niet bereid is om dit gesprek af te wachten. Hij heeft in 2014, en ook nog begin 2017, het coalitieakkoord ondersteund. Daarin spreekt GBBL zich uit vóór zelfstandigheid.”

Van Oosteroom gaat als eenmansfractie door als Ouderen Partij Landgraaf.

Discussie
Overigens woedt zowel binnen de fractie van GBBL als in het college, waarin GBBL met drie wethouders is vertegenwoordigd, momenteel een felle discussie. Met als inzet het motief van Van Oosteroom: moet de gemeente coûte que coûte vasthouden aan de zelfstandige status.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje