Maastricht scoort slecht op gebied woonbeleid studenten

Print
Maastricht scoort slecht op gebied woonbeleid studenten

Afbeelding: iStockphoto

Maastricht komt niet best uit de bus bij een onderzoek naar woonbeleid voor studenten. Samen met Rotterdam en Enschede scoort de Limburgse hoofdstad het slechtst in een onderzoek door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar studentenhuisvesting.

De studentenvakbond onderzocht het woonbeleid in diverse studentensteden. Delft scoort het hoogst omdat de gemeente het particulieren daar  erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is geen vergunning voor nodig.

Streng
In Maastricht is die regelgeving juist erg streng, conlcudeert de LSVb in zijn rapport (pdf). "Vergunningen voor nieuwe studentenhuizen zijn gebonden aan een jaarlijks maximum van 120 voor de hele stad. Bovendien gelden er maximumpercentages van 15% of 30% van de straat voor grote delen van de stad," aldus het rapport.

De jury was wel positief over het project 'veilige kamers', waarbij de gemeente ruim 500 kamers op brandveiligheid controleert. En ook de gemeentelijke steun aan de 'Housing Helpdesk', die studenten helpt aan een kamer, krijgt een pluspunt.

Tekort
De slechte score van Maastricht is volgens de LSVb mede te verklaren door het feit dat er in de Limburgse studentenstad geen groot tekort is aan kamers. Terwijl er in Amsterdam en Utrecht vele duizenden studenten wachten op een kamer zijn dat er in Maastricht slechts 300.

Als er rekening wordt gehouden met de tekorten eindigt Maastricht in de middenmoot.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje