Zes mannen aangehouden vanwege rookbommen in stadion PSV

Print
Zes mannen aangehouden vanwege rookbommen in stadion PSV

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Zes mannen zijn dinsdagochtend door de politie van hun bed gelicht in verband met de rookbommen die werden afgestoken tijdens PSV-Ajax.

Een van de mannen, een Eindhovenaar van 27 jaar, wordt verdacht van een coördinerende rol. De overige vijf zouden de rookbommen hebben aangestoken. Het gaat om mannen in de leeftijd van 25 tot 42 jaar uit Eindhoven, Nuenen en Waalre. De zes waren herkend op basis van camerabeelden. Tijdens de wedstrijd werd al een 35-jarige man uit Eindhoven opgepakt. De man is inmiddels vrij, maar nog altijd verdachte in de zaak.

Het incident vond plaats tijdens de wedstrijd PSV- Ajax op 23 april. Drie rookbommen in het vak van de PSV-supporters zorgden voor veel dikke zwarte rook in en boven het stadion. 

Ademhalen
Dat de politie zoveel werk heeft gemaakt van het achterhalen van de daders heeft vooral ook te maken met de grote gezondheidsrisico's die het aansteken van de rookbommen met zich meebracht. De nodige supporters hadden moeite met ademhalen, pijn aan de ogen of kregen hoofdpijn. Ook was sprake van angst en paniek. In totaal deden twaalf personen aangifte, maar het aantal supporters met klachten lag vele malen hoger.

Het afsteken van de rookbommen had ook financiële gevolgen. Zo moest de wedstrijd stil worden gelegd, sneuvelden er stoeltjes in  het tumult en waren hulpdiensten op weg naar het stadion. Om die kosten te dekken werden bij de verdachten beslag gelegd op kostbare spullen zoals auto's en geld.

Camerabeelden
Het vermoeden is dat er naast de zes verdachten nog meer handlangers bij het incident betrokken waren. De politie heeft hen op camerabeelden staan en sluit meer aanhoudingen niet uit. Ze worden opgeroepen zich alsnog te melden. Als dat niet gebeurt, overweegt de politie de beelden openbaar te maken.