Geen gedwongen chemokuren voor 12-jarige jongen

Print
Geen gedwongen chemokuren voor 12-jarige jongen

Afbeelding: ANP

De 12-jarige David heeft geen chemokuren te ondergaan. Dat heeft het Hof in Amsterdam vandaag besloten. De jongen zelf wil ook geen chemokuren voor de behandeling van zijn hersentumor, maar zijn vader eist dat hij er alsnog aan begint.

Afgelopen december is de jongen bestraald, maar hij heeft de aansluitende chemokuur - die volgens artsen noodzakelijk is - geweigerd. Het kind is bang om ziek te worden van de behandeling en volgt zijn moeder, die meer heil ziet in alternatieve manieren om kanker te bestrijden. 

Zijn vader is radeloos. Hij eiste eerder al bij de rechtbank dat David alsnog aan zijn chemokuur begint. De rechter besloot toen echter dat David zelf mag beslissen over zijn leven, omdat hij oud genoeg is om zijn eigen wil te bepalen. De vader ging tegen deze beslissing in beroep en daarom lag het oordeel nu bij het Hof in Amsterdam. 

Onder toezicht
De 45-jarige vader heeft David uit een eerdere relatie. De moeder van het kind wil al langere tijd niet meewerken aan de kankerbehandelingen. Daarom is David eind vorig jaar onder toezicht gesteld van jeugdzorginstantie De Jeugd- en Gezinsbeschermers.

Volgens de vader geeft zijn zoon wisselende signalen over zijn ziekte en zou hij vaak praten over ‘later’. De man vreest de invloed van zijn ex, die meer in alternatieve geneeswijzen ziet. 

De kwestie van David is medisch spoedeisend. Volgens het behandelprotocol had de chemokuur in maart moeten beginnen. Uitstel verkleint de overlevingskans van de 12-jarige jongen. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen