Oekraïneverdrag in september van kracht

Print
Oekraïneverdrag in september van kracht

Afbeelding: ANP

Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne treedt op 1 september volledig in werking. Dat was vertraagd vanwege de nee-stem van vorig jaar in het referendum in Nederland.

De Nederlandse Eerste Kamer keurde het verdrag eind mei goed, waarmee Nederland het verdrag als laatste EU-land kon ratificeren. De EU doorliep dinsdag de laatste stap van de ratificatieprocedure.

De in 2014 getekende overeenkomst wordt definitief bezegeld op de EU-Oekraïne-top, woensdag en donderdag in Kiev. "Het bevordert verdieping van de politieke en economische banden en het respect voor gemeenschappelijke waarden'', stelt de EU in een verklaring.

Aan de bezwaren van de nee-stemmers is volgens het kabinet tegemoetgekomen in een verdragsbijlage, waarin staat dat het verdrag geen recht geeft op EU-lidmaatschap en EU-landen niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële bijdragen. De EU-leiders gingen daar afgelopen december mee akkoord.

Veel onderdelen van het verdrag zijn al voorlopig van kracht sinds september 2014, en het vrijhandelsdeel sinds januari vorig jaar. Vanaf september wordt ook de samenwerking op het gebied van onder meer veiligheid, justitie, migratie, belastingen, onderwijs versterkt.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen