Brunssum blijft bij acties tegen herindeling

Print
Brunssum blijft bij acties tegen herindeling

Protest in Brunssum bij aankomst Gedeputeerde Ger Koopmans die komt praten over herindeling in Parkstad Afbeelding: Luc Lodder

Een krappe meerderheid van de Brunssumse gemeenteraad blijft bij het voornemen actie te voeren tegen een fusie met Heerlen en Landgraaf.

De lokale partijen hebben er weinig vertrouwen in dat Brunssum buiten de herindeling blijft.

Brief
CDA-deputé Ger Koopmans schreef deze week in een brief aan het college van Brunssum dat de gemeente wat de provincie betreft formeel niet bij de samenvoeging van Heerlen en Landgraaf wordt betrokken. In de praktijk is dat echter wel het geval want Provinciale Staten hebben de Tweede Kamer op een verkapte manier opgeroepen om naar Brunssum te kijken in de herindeling Landgraaf-Brunssum.

Lees ook: Brunssum wil ton uittrekken voor acties tegen herindeling

Overleg
De gemeenteraad besloot met elf tegen tienstemmen om een ton uit te trekken voor acties tegen de dreigende fusie. Die meerderheid sprak ook opnieuw uit dat Brunssum zelfstandig moet blijven.

De landelijke partijen in de raad vinden dat eerst moet worden onderzocht wat beter is voor Brunssum en of de gemeente op termijn alle taken nog aan kan. Daarnaast vinden ze dat de gemeente open in overleg moet gaan met inwoners over de keuze voor of tegen herindeling.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje