UM leidt internationaal onderzoeksproject rond botimplantaten

Print
UM leidt internationaal onderzoeksproject rond botimplantaten

Universiteit Maastricht (UM) leidt het internationale onderzoeksproject BONE, rondom regeneratieve botimplantaten Foto: ANP

Universiteit Maastricht (UM) leidt de samenwerking tussen onder andere Belgische en Franse universiteiten, instellingen en bedrijven die regeneratieve botimplantaten gaan ontwikkelen. De implantaten ondersteunen het lichaam bij het maken van nieuw botweefsel. Ze moeten terugkerende operaties, voortdurend medicijngebruik en het gebruik van donorweefsel bij complexe botbreuken overbodig maken. Onder andere de Brightlands-campussen gaan zich bezighouden met de technologie achter de implantaten.

De botimplantaten moeten zorgen voor een sneller herstel en een afname van zorgkosten. Het internationale onderzoeksproject BONE (Bio-fabrication of Orthopaedics in a New Era) houdt zich bezig met het verbeteren van de technologie rond het vervaardigen van de implantaten.

Botbreuken
Inwoners van Noord-West Europa hebben een verhoogd risico op botontkalking, dat resulteert in het hoogst aantal botbreuken in Europa met hoge maatschappelijke kosten als gevolg. Volgens de uitleg over het onderzoeksproject ligt bijvoorbeeld het aantal heupvervangingen in Noord-West Europa op 214 per honderdduizend mensen. Het Europese gemiddelde ligt op 153. De technologie die botimplantaten ondersteunt in het aanmaken van gezond botweefsel heet electrospinning, waarmee nanovezels geproduceerd worden.

Brightlands
Onder andere de universiteiten van Leuven en Lille en het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie uit Aken maken deel uit van het onderzoeksproject, waarvan vorige week donderdag de kick-off plaatsvond in Parijs. Het project, dat vier jaar duurt, richt zich naast onderzoek ook op ontwikkeling van de regeneratieve implantaten voor introductie op de markt. Volgens het persbericht van Universiteit Maastricht ligt het ‘technologische zwaartepunt’ van het project op de Brightlands-campussen en in Aken.

Dit verhaal is onderdeel van een een innovatief en multimediaal project. De redactie van De Limburger onderzoekt de maatschappelijke en economische betekenis van Brightlands. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Brightlands, zonder dat deze partij invloed heeft gehad op de inhoud van de verhalen.
Lees meer op de site van Brightlands