Tourspel: Onbekende Belg geeft duo beslissende voorsprong

Print

Tourspel

Tourspel: Onbekende Belg geeft duo beslissende voorsprong

Afbeelding: De Limburger

De Belg Pieter Vanspeybrouck was tot nog toe niet verder gekomen dan vier top-20 notering in de massasprints van deze Tour. In de tiende etappe naar Bergerac sprintte hij tussen alle toppers naar een verdienstelijke achtste plaats. Voor Tom Ringens en Ciel Jessen exact genoeg om zes concurrenten voor te blijven. Ringens ging uiteindelijk na loting met zijn tweede dagprijs ervandoor. Voor Jessen restte een mooie tweede plaats.

Dat het leeuwendeel van de deelnemers aan het Tourspel man is, wekt geen verbazing. Des te leuker is het dat we sinds tijden weer eens een vrouw als mede-dagwinnaar mogen verwelkomen. ,,Ik ben opgegroeid met vijf broers, dus ik weet eigenlijk niet beter of er was sport", zegt de 71-jarige Ciel Jessen uit Echt. ,,Het was altijd voetballen en daar is later ook wielrennen bijgekomen. Ik volg het al jaren."

Dat ze een echte kenner is, blijkt wel uit het feit dat ze dinsdag de maximale score van 150 punten haalde (de gehele top-tien goed). Met daarbij dus de 30-jarige Vanspeybrouck van Wanty. ,,Die had nog niets gemaakt deze Tour. Maar omdat er een paar toppers zijn weggevallen, komen zulke renners nu makkelijker bovendrijven. Maar tegen Kittel is geen kruid gewassen. Als het morgen bij elkaar blijft en hij niet op z'n snuit gaat, wint hij opnieuw. Het is redelijk saai en in de sprints is het hectisch. Dat geldt ook voor het algemeen klassement. Met zoveel toppers al uitgevallen en op achterstand gaat Chris Froome dit op z'n sloffen winnen. Mits hij natuurlijk niets overkomt. Ik hoop dat Daniel Martin nog iets gaat ondernemen. Daar had ik m'n geld opgezet, maar ook hij is al gevallen."

Jessen heeft het wielervirus ook overgegeven op haar twee dochters die eveneens meespelen. ,,Ik speel zelf ook nog mee met het Tourspel bij het Algemeen Dagblad en ook doe ik mee met spellen rondom de Giro en de Vuelta. Ze speelt al vanaf het begin mee, maar won nog nooit iets van een prijs. ,,Dit is echt de eerste keer. Het geld gaat mooi in het potje voor de volgende wielerspelletjes. Ik ben blij verrast dat ik heb gewonnen. Ik had zelf nog niet op de computer gekeken."