Belastingdienst jaagt op gesjoemel met toppaarden

Print
Belastingdienst jaagt op gesjoemel met toppaarden

Afbeelding: AD/AP

De belastingdiensten van Nederland en België hebben de jacht geopend op fokkers en (ver)kopers van toppaarden die frauderen met de prijs van de dieren. Dat hun exacte waarde lastig is vast te stellen, maakt de handel aantrekkelijk voor witwassen.

De eerste controles in België leverden volgens de Belgische FIOD duidelijke aanwijzingen op van gesjoemel met de omzet en niet alleen fiscale inbreuken, maar witwaspraktijken. Er zijn al schikkingen geweest, aldus het Belgische ministerie van Financiën.

Grote paardenfokkerijen
Het departement wil niets kwijt over de identiteit van de fraudeurs. Ook in Nederland zijn controles uitgevoerd. Woordvoerster Eveline Petit van de Belastingdienst: "Het gaat om het gebied ten zuiden van Eindhoven waar zich grote en gerenommeerde paardenfokkerijen bevinden. Daar gebeurt het een en ander.”

Transport
De driehoek Eindhoven-Brussel-Aken geldt wereldwijd als hét centrum voor de handel in toppaarden. Geruchten over fiscale fraude met paarden doen al langer de ronde. De Belgische douane trof onlangs bij  een transport van drie paarden via een luchthaven een grote som contant geld aan. De vondst bracht een witwascircuit aan het licht.

De handelaar voerde paarden uit met een waarde van ettelijke miljoenen, om ze daarna weer in te voeren voor enkele tienduizenden euro’s. Na te zijn betrapt in België voerde hij de paarden in en uit via Nederland. "Het is aantrekkelijk voor fraudeurs, omdat de waarde van een paard moeilijk te bepalen valt”, aldus het Belgische ministerie van Financiën. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen