Steeds vaker verdachte filmer gespot: ‘blijf melden’

Print
Steeds vaker verdachte filmer gespot: ‘blijf melden’

Afbeelding: Istock

Filmpjes van verdachte personen die vanaf de straat huizen filmen. Ze verschijnen steeds vaker op Facebook. De politie Limburg kan weinig met dit soort meldingen.

'Let op. Deze mannen lopen in Reuver woningen te fotograferen’. Bij dit Facebookbericht horen kiekjes van een duo dat vanaf de straat een huis fotografeert. Eind mei krijgen de inwoners van Thorn een ‘dringende waarschuwing’ via Facebook. Vanuit een witte jeep worden in de Wilhelminalaan woningen gefilmd, meldt een bewoner.

Onguur type met capuchon
In Venlo worden verdachte types die huizen fotograferen ook met argwaan bekeken, gefotografeerd en op het web gezet, net als in Swalmen. Bij  korrelige foto’s van drie mannen staat: ‘Deze heren maken foto’s van woningen in Swalmen’. Tussen de commentaren verderop een uitgebreid bericht over een ‘vermoedelijk Poolse dame’ die overal foto’s maakt en over ‘een onguur type met capuchon dat om zes uur in de ochtend heeft aangebeld bij een huis aan de Rijksweg-Noord in Swalmen’.

Oppassen
In de Roermondse wijk Leeuwen is een verdacht tweetal eind vorige week nog uitgebreid gefilmd. Te zien is hoe een man en een vrouw door een straat lopen. De vrouw telefoneert, de man houdt een mobieltje vast. Bijna alle berichten eindigen met de melding dat iedereen moet oppassen voor inbrekers en dat de politie is gebeld.

Inbraakgolf
Een woordvoerder van de politie Limburg zegt dat dit soort meldingen inderdaad met enige regelmaat voorbijkomen. "We hebben er echter geen cijfers van. We registreren deze berichten als ‘verdachte omstandigheid’. Dat kan van alles zijn.” Volgens de politie is er verder nog nooit een link vastgesteld tussen dit soort fotograferende en filmende mensen en een inbraakgolf in de desbetreffende buurt.

Gewoon mooi
"Het heeft ook niet altijd zin om een patrouillewagen  te sturen. De verdachte personen zijn meestal weg voordat we arriveren. Maar af en toe komen we inderdaad mensen tegen die vanaf de straat foto’s en films maken. Als we ze op hun rare gedrag aanspreken, zeggen ze dat ze die huizen gewoon mooi vinden.” De politie kan dan verder niets doen. "Mensen mogen huizen fotograferen en filmen vanaf de openbare weg. Dat is niet strafbaar.” De politie raadt burgers toch aan om dit soort verdachte situaties te blijven melden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →