Vakantie. Waarom eigenlijk? En hoe is het zo gekomen?

Print
Vakantie. Waarom eigenlijk? En hoe is het zo gekomen?

Afbeelding: Pieter M. Dorrenboom

Ruim tien miljoen Nederlanders vertrekken deze weken naar hun vakantie-bestemming. Waarom eigenlijk? En hoe is het zo gekomen? Tijd voor een consult bij mensen die ervoor doorgeleerd hebben.

Vincent Platenkamp, socioloog, filosoof en gewezen lector aan de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda, denkt dat de behoefte van mensen om op vakantie te gaan voortkomt uit een zucht naar zingeving, betovering en nieuwe indrukken.

Ontovering
„De Duitse socioloog Max Weber spreekt over de ‘onttovering’ van de wereld. Door de industrialisatie is de vraag wat we moeten bereiken en welke middelen we daarvoor nodig hebben belangrijker geworden dan de vraag waar het allemaal voor dient. De betekenisvraag - spiritualiteit en zingeving - is ondergesneeuwd door materiële zaken. Vroeger voorzagen beroepsverenigingen - gildes - en godsdienst in de behoefte aan zingeving. Tegenwoordig heb je andere zaken die voorzien in die behoefte. Vakantie is daar een van, net als voetbal en popconcerten. Dat zijn rituelen van de nieuwe betovering. Rituelen die zekerheid bieden in deze onzekere tijden en voeding geven aan de zucht naar avontuur, nieuwe indrukken.”

Primitief tentje
Platenkamp voegt daar in één ruk aan toe dat je de zucht naar avontuur niet moet overdrijven. „Mensen ontsnappen op vakantie zelden uit hun eigen bubbel. Nieuwe indrukken opdoen is prima, maar graag niet te ver buiten de eigen comfortzone. Heel interessant die derde wereldculturen, maar we gaan geen hongerlijden in een primitief tentje tussen de muggen.”

Historicus en Amerikanist Maarten van Rossem vindt vakantie een nutteloze activiteit waar je weinig vreugde aan beleeft. „Echtelijke ruzies, complexe reizen waarop alles misgaat, huurhuisjes waar niets van klopt.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →