Kamerleden boos na boete om schoolfoto: Klinkklare onzin

Print
Kamerleden boos na boete om schoolfoto: Klinkklare onzin

De Maria Montessorischool in Den Haag. Afbeelding: Frank Janssen

In de Tweede Kamer is met ongeloof gereageerd op de schadevergoeding die een moeder krijgt omdat haar twee kinderen door het offerfeest niet op de klassenfoto staan. Diverse partijen roepen de Haagse Maria Montessorischool op in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, dit het vonnis heeft gelezen, ‘hoopt van ganser harte’ dat de school in beroep gaat tegen de uitspraak. ,,Het is klinkklare onzin. Ik zou het hoger beroep zelf wel willen instellen. Dit vonnis moet tegen het licht worden gehouden. Er lijkt niet goed over nagedacht. Seponeer die handel.” CDA’er Rog zou ‘geïnteresseerd zijn tot welk oordeel een hogere rechter zou komen’.

Ook PVV’er Harm Beertema ‘hoopt en bidt’ dat een andere rechter anders naar deze zaak kijkt. ,,Dit vonnis mag niet blijven staan, anders voorspel ik een hele saaie schooltijd waarin alle extraatjes worden geschrapt. Straks wordt de hoofdrolspeler uit de schoolmusical nog gekwetst”, sneert PVV-Kamerlid Harm Beertema. De PVV’er komt zelf uit het onderwijs. ,,Er zijn veel culturen en religies, maar daar hoor je nooit wat over. Het is toch altijd weer de islam.”

'Belachelijk hoge schadevergoeding'
De school moet van de rechter een schadevergoeding van 500 euro betalen aan een moeder omdat haar twee kinderen ontbreken op de klassenfoto. De reden voor de absentie: het Offerfeest. De moeder eiste aanvankelijk 10.000 euro smartengeld. ,,Een belachelijk hoge schadevergoeding”, oordeelt CDA-Kamerlid Michel Rog. ,,De ouders hebben zelf gekozen voor de school. Ik noem dit doorgeslagen consumentengedrag.”

Kamerleden wijzen er op dat de school er alles aan heeft gedaan om de moeder in deze zaak tegemoet te komen. Toch stapte zij naar de rechter. ,,Welke schade is er dan geleden?”, vraagt SP-Kamerlid Peter Kwint zich af, die de zaak ‘redelijk bespottelijk’ noemt. ,,Ik heb schoolfoto’s waar ik meer emotionele schade van heb opgelopen doordat ik er wél op sta. Natuurlijk, de school had slimmer moeten zijn. Maar dat schoolbestuur en ouders elkaar nu in de rechtszaal zien, vind ik heel treurig en extreem onwenselijk.” Eppo Bruins van de ChristenUnie vindt eveneens dat leraren en ouders geschillen op het schoolplein moeten uitspreken.

'Geslaagde integratie'
Volgens D66’er Paul van Meenen staat het belang van kinderen bij deze zaken zelden voorop. ,,Dit gaat om een fotootje!” Van Meenen benadrukt dat iedereen het recht heeft om naar de rechter te stappen. ,,Je moet alleen wel nadenken over wanneer je dat recht inzet. Je zou kunnen zeggen dat het een voorbeeld is van een zeer geslaagde integratie, dat deze ouders de weg naar de rechter kunnen vinden.”