Hoe Mosae veranderde van trotse zorgorganisatie in zinkend schip

Print
Hoe Mosae veranderde van trotse zorgorganisatie in zinkend schip

Afbeelding: Harry Heuts

Het gaat niet goed met Mosae. De Maastrichtse zorgorganisatie sloot 2016 af met een verlies van 2,9 miljoen euro. Het ziekteverzuim is er met 10 procent twee keer zo hoog als gemiddeld. Medewerkers branden op, ze verlaten ‘het zinkende schip’. Interim-bestuurder Ben de Valk kwam dinsdag met forse maatregelen om het drijvend te houden.

In 2011 publiceerde weekblad Elsevier een nationale ranglijst van de beste verzorgings- en  verpleeghuizen. Het resultaat van een onderzoek waarin 2440 zorgcentra met elkaar werden vergeleken op kwaliteit en veiligheid van geleverde zorg én de tevredenheid hierover van de bewoners. Sint Gerlachus in Maastricht, een van de vijf tehuizen van Mosae, scoorde op alle punten ver bovengemiddeld. Een zevende plek.  

Zinkend schip
Van die trots toen is nog maar weinig over, constateert een oud­ge­diende wrang. "Ooit een gezonde organisatie, nu een zinkend schip”, vat hij samen. "Een miljoenenverlies en een personeelstekort door een hoog verzuim. Alles wat in de goede jaren is  opgebouwd, is als sneeuw voor de zon verdwenen. Triest, vooral voor onze kwetsbare bewoners. Zij betalen uiteindelijk het gelag.”

Lees ook: Zorg bij Mosae is in gevaar

Te kritisch
Een zinkend schip. Meer (oud-)medewerkers van Mosae gebruiken die beeldspraak. Deze krant sprak afgelopen weken met vijftien van hen. De meesten durfden dat alleen anoniem. Velen vrezen de toorn van de bestuurster, Marla Venderink, die sinds haar komst in 2012 afrekende met te kritisch personeel. 

<

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →