Zorg bij zorgorganisatie Mosae is in gevaar

Print
Zorg bij zorgorganisatie Mosae is in gevaar

Foto ter illustratie: Ouderen van Mosae Zorggroep zwemmen in het Geusseltbad Afbeelding: Johannes Timmermans

De kwaliteit van zorg bij Mosae loopt gevaar. De top van de Maastrichtse zorgorganisatie erkent dat er al jaren te weinig zicht, sturing en controle is in de diverse tehuizen. Zo kon de ouderenzorg er verschralen.

Om te voorkomen dat de instelling met 800 medewerkers, die momenteel „in zwaar weer” verkeert, verder afglijdt, grijpt de onlangs aangestelde interimbestuurder Ben de Valk ongekend hard in. Vrijwel alle besluiten van de in 2012 aangetreden bestuurster Marla Venderink worden teruggedraaid of in de ijskast gezet. Het reddingsplan dat De Valk deze week presenteerde, moet de Mosae Zorggroep „in september weer uit de rode cijfers hebben.” 

Grote zorgen
Uit onderzoek van De Limburger blijkt dat het personeel van Mosae zich grote zorgen maakt over het beleid van de instelling en het toezicht dat daarop afgelopen jaren is gevoerd. Medewerkers reppen over een zinkend schip, waar door mismanagement en een torenhoog ziekteverzuim niet de vereiste zorg kan worden geboden.

Lees ook: Hoe Mosae van trotse zorgorganisatie veranderde in zinkend schip

Het personeel vertelt dat het geregeld gebeurt dat slechts één beroepskracht de verantwoordelijkheid heeft voor een te grote groep dementerende ouderen. Om de ergste nood te lenigen worden vrijwilligers met zorgtaken belast. 

Vacaturestop
Mosae leed in 2016 een verlies van 2,9 miljoen euro. Er geldt per direct een vacaturestop, alle lopende projecten worden in kaart gebracht en geplande investeringen stopgezet. Ook neemt Mosae afscheid van alle door Venderink ingehuurde externe adviseurs en interimmers. 

Gefaald
De Valk erkent in een brief aan alle medewerkers dat Venderinks beleid op punten ernstig heeft gefaald. 
Zo had de invoering van zogeheten zelfsturende teams in 2015 een averechts effect. ‘De inzet van zelfsturing is altijd gericht geweest op een nog betere kwaliteit van de zorg. Helaas blijkt dit op een aantal plekken niet het geval’. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →