‘IS wil een aanslag plegen tijdens EK Vrouwen’

Print
‘IS wil een aanslag plegen tijdens EK Vrouwen’

Stadion de Galgenwaard in Utrecht zou in het vizier van terroristen zijn. Afbeelding: ANP

Islamitische Staat (IS) heeft lone wolves, terroristen die alleen werken, opgeroepen een aanslag te plegen tijdens het naderende Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Zo blijkt uit een oproep op een pro-IS-kanaal op de chatapp Telegram, zo meldt terreurwatcher SITE Intelligence Group. Het gaat om de wedstrijd tussen Engeland en Schotland op 19 juli.

Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kent het bericht. ,,We nemen het serieus en onderzoeken hoe we het moeten duiden", aldus woordvoerder Lodewijk Hekking. ,,In zijn algemeenheid, om mensen gerust te stellen, is het goed om te weten dat bij dit soort evenementen altijd een dreigingsinschatting wordt gemaakt. Mocht er een dreiging zijn, dan worden er extra maatregelen genomen. Zichtbaar of onzichtbaar. Denk aan de extra controles na een melding bij het grootschalige dance-event Sensation in de Arena of Schiphol."

Opvallend dat nu juist de oproep wordt gedaan voor deze wedstrijd, waar tot nu toe weinig belangstelling voor was. Organisator UEFA Women's EURO 2017 (Weuro) laat desgevraagd weten dat er 4500 kaarten verkocht zijn. In een uitverkocht stadion Galgenwaard, zoals bij de Oranje-wedstrijden, passen 23.000 mensen. "We staan in nauw contact met het NCTV. Veiligheidsexperts onderzoeken de oproep. Wij laten ons door hen adviseren", aldus een woordvoerder van Weuro.

De politie heeft de waarschuwing van het Amerikaanse bedrijf, dat zich specialiseert in het achterhalen van informatie over terrorisme, ook gelezen en laat weten de dreiging serieus te nemen. "We nemen gepaste maatregelen'', zegt een woordvoerder. Over de inhoud kon hij niet meer kwijt.

Dag later
Een dag later speelt het Nederlands vrouwenelftal tegen Denemarken in het Rotterdamse Sparta Stadion. Het UEFA Women's EURO 2017 heeft Deventer, Breda, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Doetinchem en Enschede als speelsteden. 

Het EK begint aanstaande zondag 16 juli. De openingswedstrijd tussen Nederland en Noorwegen is om 18.00 uur in Utrecht. De finale van het EK is in Enschede, op zondag 6 augustus.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →