Het is de natste julidag in 17 jaar tijd

Print
Het is de natste julidag in 17 jaar tijd

Afbeelding: ANP

Dat het woensdag flink regent, is natuurlijk niemand ontgaan. Het is vandaag de natste julidag sinds 1999. Bij 18 meetpunten van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) viel 20 millimeter water of meer. De komende uren trekt de neerslag weg.

Op veel plaatsen is het een natte dag. "Er mag van een natte dag worden gesproken wanneer er 20 millimeter of meer valt", verklaart weerman Wilfred Janssen van weerbureau Weerplaza. "Plaatselijk viel meer dan 50 millimeter, dan mag het een dag met zware regen worden genoemd. Lokaal zijn neerslagsommen van meer dan 70 millimeter gemeld, dat valt normaal in bijna één maand! Het natst is het in een strook vanaf grofweg Hoek van Holland tot Nijmegen."

Grote schaal
Twintig millimeter of meer is in de zomer niet uitzonderlijk, een beetje plensbui kan al snel veel water laten vallen. "Wat minder vaak voorkomt is veel neerslag op grote schaal, wat ons meer aan herfst dan zomer doet denken. Dat er vandaag veel neerslag op grote schaal viel, hebben we te danken aan een lagedrukgebied dat over ons land trekt", verklaart Janssen.

Natste julidag
Sinds 1999 is een julidag niet zo nat verlopen als vandaag. De laatste keer dat het op grote schaal erg nat was, was in 2011. Op 14 juli 2011 viel er op 17 KNMI-stations 20 millimeter of meer.

Woensdagavond en vannacht verlopen ook droog en in het zuiden zijn er brede opklaringen. In Limburg is een mistbank mogelijk.

Ook morgen is het droog, vrijdag worden weer een aantal buien verwacht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →