Tiener getraumatiseerd door nepontvoering op zomerkamp

Print
Tiener getraumatiseerd door nepontvoering op zomerkamp

Afbeelding: iStock

Tijdens een kamp van de jeugdafdeling van het Rode Kruis in het Belgische Mol is een nachtspel behoorlijk uit de hand gelopen. Een jongen raakte compleet overstuur toen een andere jongen werd ontvoerd. Achteraf bleek dat het om een stunt ging.

Het jaarlijkse zomerkamp van de jeugdgroep van het Rode Kruis afdeling Kuringen duurde tot maandag. "Toen ik mijn kind in Mol ging ophalen, kreeg ik te horen wat er vijf dagen daarvoor gebeurd was", zegt een vader die anoniem wil blijven. "Tijdens een nachtspel hebben ze een kidnapping nagespeeld. Het kind dat ontvoerd zou worden, was op de hoogte. De ouders van het kind blijkbaar ook. Maar de rest van de groep wist van niets. Het zag er allemaal levensecht uit. De hele groep raakte in paniek. Een van de kinderen begon te hyperventileren en werd naar het ziekenhuis gebracht. Ook mijn kind was van slag."

Communicatie
De vader is verontwaardigd dat de ouders niet op de hoogte zijn gebracht. "Vijf dagen nadat het gebeurd is, heb ik het vernomen", zegt hij. "Als ik dit eerder had geweten, dan was ik mijn kind op het kamp gaan halen. Er is ook geen communicatie over geweest. Nochtans is de groepsverantwoordelijke een kinderpsycholoog. Kinderen op zo’n manier bang maken, dat hoort toch niet bij de waarden van het Rode Kruis?"

‘Geen blijvend letsel’
Het Rode Kruis Vlaanderen betreurt de zaak. "Er is een incident geweest op een jeugdkamp in Mol: het nachtspel was zo levensecht dat een van de jongeren danig onder de indruk was en naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd", zegt An Luyten, de woordvoerder van het Rode Kruis. "De psychologisch toestand van de tiener is gelukkig snel verbeterd. Er zijn geen blijvende letsels."

"We bekijken wat er precies is misgelopen. We begrijpen dat dit voor de ouders een emotioneel gebeuren is. Het Rode Kruis heeft wel algemene richtlijnen over de veiligheid op kamp, maar geen regels over wat kan en niet kan."

Verboden
Scouts en Gidsen Vlaanderen nam in de jaren negentig al de beslissing om geen angstaanjagende spelletjes meer te spelen. "We weten dat dit in het verleden vaak een traditie was maar beschouwen dat gaandeweg  als een slechte gewoonte; een jeugdkamp moet kinderen een emotioneel veilig en gerust gevoel geven, dag en nacht", aldus woordvoerder Jan Van Reusel.

"Kinderen en jongeren de schrik op het lijf jagen is al te gemakkelijk en maakt hen onzeker in plaats van dapper. Het is dan ook de kunst van fijngevoelig leiderschap om het fingerspitzengefühl te hebben waarmee je het onderscheid kan maken tussen een spannende avondactiviteit en bangmakerij. We zijn ons er van bewust dat bij Scouts en Gidsen Vlaandere dergelijke activiteiten spijtig genoeg nog steeds voorkomen. We hebben natuurlijk alle begrip voor Rode Kruis Vlaanderen."