Volta dreigt met claim tegen Nuth in zonnepanelenzaak

Print
Volta dreigt met claim tegen Nuth in zonnepanelenzaak

Foto ter illustratie. Afbeelding: Archief De Limburger

Volta Limburg dreigt met juridische stappen tegen Nuth als die gemeente niet alsnog aansluit bij het zonnepanelenproject in Parkstad.

Dat stelt het bedrijf in een brief aan de gemeente. Het college van Nuth heeft de gemeenteraad geïnformeerd en beraadt zich, in overleg met haar juridische bijstand, op een reactie.

Mislopen omzet
Volgens directeur Marcel Michiels van Volta loopt het bedrijf 3,8 miljoen omzet mis als Nuth niet meedoet. Hij ging er op basis van de aanbestedingsprocedure van de regio Parkstad vanuit dat zijn bedrijf in de hele regio zonnepanelen zou mogen plaatsen. De gunning door de regio is volgens hem bindend. Hij heeft Parkstad op de hoogte gesteld van de brief aan Nuth. Michiels hoopt dat Parkstad Nuth vraagt om alsnog mee te doen. Volta hoopte met het project 100.000 zonnepanelen te plaatsen op 7250 daken in Parkstad. Dat kost in totaal 43,5 miljoen euro. 

Het regiobestuur ziet daar het nut niet van in. "We hebben dat al meerdere malen gevraagd aan Nuth", zegt portefeuillehouder Duurzaamheid Haico Offermans. "We hebben alles geprobeerd. Maar uiteindelijk heeft de gemeenteraad daar een besluit genomen. Daar kunnen wij niks meer aan doen."

Terugtrekken
De gemeenteraad Nuth zei eerder na de nodige aarzeling mee te doen aan het project, maar nam eind vorige maand toch een ander besluit. Wethouder Harry Bakker (Trots Nuth) vindt het geen goede zaak dat maar één bedrijf de zonnepanelen plaatst en plaatselijke ondernemers zo beconcurreert. Bovendien wil hij dat er een BKR-toets bij het afsluiten van leningen voor de aanschaf en plaatst hij vraagtekens bij de aansprakelijkheid van de gemeente.

Motie van wantrouwen
Volgens de oppositiepartijen in Nuth is de lening geen probleem omdat de rente erg laag is. Ze dienden na de weigering van Bakker een motie van wantrouwen tegen hem in, omdat hij volgens hen onvoldoende in beeld bracht welke gevolgen het terugtrekken uit het zonnepanelenproject heeft voor de gemeente. "De wethouder heeft de raad willens en wetens cruciale informatie onthouden", klonk het. Omdat de stemming in 8-8 eindigde, hoort Bakker donderdag pas of hij mag blijven zitten.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →