'Terreurduo' Dombo en de Kikker in hoger beroep gestraft

Print
'Terreurduo' Dombo en de Kikker in hoger beroep gestraft

De politie stuurde een zwaarbewapende arrestatie-eenheid op het schuurtje af. Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

Het hof in Den Bosch heeft Björn M. uit Brunssum en Milko V. uit Hoensbroek veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege het dreigen met een terroristisch misdrijf en het onnodig bellen naar alarmnummer 112.

De rechtbank Maastricht sprak de twee mannen, inmiddels beter bekend als 'Dombo en de Kikker' ruim een jaar geleden grotendeels vrij. Er zou niet duidelijk zijn geweest wie daadwerkelijk het gesprekken met de alarmcentrale zou hebben gevoerd.

Beroep
Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep. Daarop kregen beiden een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd met een proeftijd van twee jaar.

Alcohol
De twee zouden, verkleed als kikker en olifant, op 16 november 2015 onder invloed van alcohol zijn geweest en brachten samen de nacht door in een schuurtje langs de A2. Daar hebben zij gegeten, gedronken en vuurwerk afgestoken.

'U spreekt met de IS'
Op enig moment heeft een van de verdachten, in aanwezigheid van de ander, de alarmcentrale gebeld met de boodschap 'u spreekt met de IS', gevolgd door dreigementen waarin zij uitdrukten dat er binnen enkele minuten iets ergs zou gebeuren. Na het voeren van de telefoongesprekken met het alarmnummer zou het tweetal van simkaart geruild hebben.

De politie nam destijds geen enkel risico en stuurde een zwaarbewapende arrestatie-eenheid op het gebouw af. In het schuurtje zaten de twee mannen te barbecueën.

Samenwerking
In hoger beroep is de beredenering van het OM gevolgd. Uit het dossier blijkt volgens het hof wel degelijk duidelijk een nauwe en bewuste samenwerking. Tijdens de 112-gesprekken waren ze bij dicht elkaar in de buurt. Geen van beiden kan het gesprek ontgaan zijn. Er is dan ook sprake van medeplegen, oordeelde het hof.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →