Kritische bonden willen spoedoverleg met Mosae Zorggroep

Een locatie van de Mosae Zorggroep in Maastricht.© De Limburger/Ronald van den Hoven

De vakbonden Nu’91, FNV Zorg en Welzijn en CNV willen spoedoverleg met interim-bestuurder Ben de Valk over de crisis bij Mosae.

Serge Sekhuis

De Valk presenteerde deze week een reddingsplan voor de in zwaar weer verkerende Maastrichtse zorgorganisatie, maar dat heeft de bonden allerminst gerust gesteld.

SnoeienDe vakverenigingen spreken van een schrijnende, verontrustende situatie. "Deze puinruimer snijdt enkel in de kosten. Hij heeft een vacaturestop ingesteld en er mogen geen uitzendkrachten meer worden ingehuurd. Hij snoeit en knot, terwijl er nu juist moet worden geïnvesteerd", oordeelt FNV’er Wim van der Hoorn. "Er moet personeel bij, dan pas kan Mosae weer uit het moeras komen. Met dit plan zakken ze er nog dieper in", vreest ook Albert Spieseke van CNV.

MismanagementPersoneel van Mosae vertelde De Limburger hoe de zorgkwaliteit bij de instelling sinds 2015 door mismanagement en het werken in zelfsturende teams is verschraald. De top negeerde waarschuwingen over de te hoge werkdruk, het ziekteverzuim liep op tot 10 procent. Er was te weinig controle en toezicht van bovenaf, erkent nu ook interim-bestuurder De Valk.

OnaanvaardbaarIn die situatie gebeurt het dat vrijwilligers zorgtaken uitvoeren, waaronder het verstrekken van medicatie. "Dat is natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar", reageert Peer Meesters van Nu’91. "Ze mogen mee gaan wandelen of koffie rondbrengen, maar geen pillen uitdelen. Zo breng je kwetsbare ouderen in gevaar." Spieseke: "Je hoort het vaker, maar dat pad, die glijdende schaal moet je dus écht niet op willen. Dan komt de zorgkwaliteit in het geding."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal