Kritische bonden willen spoedoverleg met Mosae Zorggroep

Print
Kritische bonden willen spoedoverleg met Mosae Zorggroep

Een locatie van de Mosae Zorggroep in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Ronald van den Hoven

De vakbonden Nu’91, FNV Zorg en Welzijn en CNV willen spoedoverleg met interim-bestuurder Ben de Valk over de crisis bij Mosae.

De Valk presenteerde deze week een reddingsplan voor de in zwaar weer verkerende Maastrichtse zorgorganisatie, maar dat heeft de bonden allerminst gerust gesteld.

Snoeien
De vakverenigingen spreken van een schrijnende, verontrustende situatie. "Deze puinruimer snijdt enkel in de kosten. Hij heeft een vacaturestop ingesteld en er mogen geen uitzendkrachten meer worden ingehuurd. Hij snoeit en knot, terwijl er nu juist moet worden geïnvesteerd", oordeelt FNV’er Wim van der Hoorn. "Er moet personeel bij, dan pas kan Mosae weer uit het moeras komen. Met dit plan zakken ze er nog dieper in", vreest ook Albert Spieseke van CNV.

Mismanagement
Personeel van Mosae vertelde De Limburger hoe de zorgkwaliteit bij de instelling sinds 2015 door mismanagement en het werken in zelfsturende teams is verschraald. De top negeerde waarschuwingen over de te hoge werkdruk, het ziekteverzuim liep op tot 10 procent. Er was te weinig controle en toezicht van bovenaf, erkent nu ook interim-bestuurder De Valk.

Onaanvaardbaar
In die situatie gebeurt het dat vrijwilligers zorgtaken uitvoeren, waaronder het verstrekken van medicatie. "Dat is natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar", reageert Peer Meesters van Nu’91. "Ze mogen mee gaan wandelen of koffie rondbrengen, maar geen pillen uitdelen. Zo breng je kwetsbare ouderen in gevaar." Spieseke: "Je hoort het vaker, maar dat pad, die glijdende schaal moet je dus écht niet op willen. Dan komt de zorgkwaliteit in het geding."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →