Ouders van Limburgse 'vakantiespijbelaars' hard aangepakt

Print
Ouders van Limburgse 'vakantiespijbelaars' hard aangepakt

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Scholen en gemeenten in Limburg gaan harder optreden tegen ouders die hun kind een paar dagen eerder van school halen om op vakantie te gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg heeft daar afspraken over gemaakt met de leerplichtambtenaren in de gemeenten.

Boete
Insteek is dat tegen elke 'vakantiespijbelaar' wordt opgetreden. Justitie legt ouders bij een eerste overtreding een boete op van honderd euro per kind per dag, met een maximum van negenhonderd euro voor twee weken. Bij een tweede overtreding is de straf hoger. De aanpak geldt niet alleen voor basisschoolleerlingen, maar voor alle leerplichtigen. Ook mensen die hun kind na de vakantie later laten beginnen, worden aangepakt.

Volgens een woordvoerster van het OM werden vorig jaar 61 ouders in Limburg door justitie aangesproken over dit zogenoemde ‘luxe verzuim’. Dit jaar stond de teller in mei op twintig gevallen. Het daadwerkelijk aantal spijbelende kinderen kan hoger zijn, omdat een beboete ouder vaak meer kinderen heeft.

Daling
In Limburg hebben onder meer Venlo, Parkstad en Roermond de aanpak van vakantiespijbelaars een paar jaar geleden al aangescherpt. Sindsdien is een daling te zien. Volgens de woordvoerster van de gemeente Heerlen heeft dit deels te maken met strenger toezicht van leerplichtconsulenten. Ook nemen scholen meer hun verantwoordelijkheid in het melden van verzuim.

Leerlingen tellen
Overigens komen in de regio Parkstad ook al jaren ambtenaren onaangekondigd in de klas om leerlingen te tellen. Een werkwijze waar het Regionaal Bureau Leerplicht van de Westelijke Mijnstreek volgend schooljaar ook mee begint. Het ministerie van Onderwijs telt jaarlijks ruim tweeduizend uitgeschreven processen-verbaal voor luxe verzuim. Justitie grijpt in slechts een klein deel daarvan in.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →