Indische Nederlanders: herdenk bevrijding ook in Heerlen

Print
Indische Nederlanders: herdenk bevrijding ook in Heerlen

De Indië-herdenking in Roermond op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

Nu 15 augustus nadert, de dag waarop de Japanners capituleerden, ijvert een groep Indische Nederlanders extra hard voor een Zuid-Limburgse herdenking van die bevrijding in Heerlen.

Roermond is voor de ouder wordende groep mensen die het hebben meegemaakt te ver.

Dichterbij
Het projectteam Herdenking Bevrijding Nederlands-Indië wil daarom een Indië-herdenking in Zuid-Limburg mogelijk maken. "In Limburg is er maar één in Roermond", zegt woordvoerder André Simon (74). "Wij zeiden tegen elkaar: kan dat niet dichterbij? De mensen die het nog hebben meegemaakt, worden oud. Het is niet alleen herdenken, maar ook ontmoeten."

Burgerinitiatief
De groep is een handtekeningenactie begonnen om een burgerinitiatief mogelijk te maken. Doel: een jaarlijkse herdenking en een monument in Heerlen. Eind deze maand gaat de bijbehorende website online. "Het moet een herdenking worden voor de Indische en Molukse gemeenschap in heel Zuid-Limburg."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →