Maastricht: Heerlen is ons voorbij als cultureel bolwerk

Print
Maastricht: Heerlen is ons voorbij als cultureel bolwerk

Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Heerlen heeft Maastricht overvleugeld als cultureel bolwerk in Limburg. Dat is een van de opvallend harde noten die de Maastrichtse gemeenteraad kraakt over het cultuurbeleid in de stad.

Voor het eerst in lange tijd blijft die kritiek niet beperkt tot de rangen van de oppositie, aangevoerd door CDA en PvdA. Ook de meeste coalitiefracties, de SP voorop, tonen zich ontevreden over het lokale cultuurbeleid sinds Maastricht in 2013 naast de felbegeerde titel Culturele Hoofdstad van Europa (2018) greep.

Gebrek aan ambitie
SP-voorman John Gunther hekelt in ongezouten bewoordingen het gebrek aan daadkracht, tempo en ambitie. "Voorbeeld: waar blijft het langverwachte popbeleid? En wat doen we met de broedplaatsen die zwaar onder druk staan? Het blijft bij praten, praten en praten. Maar veel woorden produceren helaas weinig wol." PvdA-leider Frans Bastiaens valt Gunther bij. "Onze cultuurwethouder fungeert vooral als gespreksleider, maar toont geen leiderschap." 

Geen visie
Ook fractieleider John Steijns van bestuurspartij SPM is allesbehalve vleiend. "Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van cultuur als economische motor. Maar in de Kadernota geen woord hierover. Geen plannen, geen visie, niets. Zelfs niet over de omstreden reorganisatie van Centre Ceramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum." CDA-fractieleidster Vivianne Heijnen signaleert vooral te weinig ambitie en lef bij verantwoordelijk wethouder Mieke Damsma.

Fel
Damsma reageert voor haar doen ongekend fel en vinnig op de storm van kritiek en verwijten. Ze somt een lange lijst op van lopende ontwikkelingen in de cultuursector, waarin de gemeente jaarlijks zo’n dertig miljoen euro pompt. "Er staan wel degelijk een hoop nieuwe projecten op de rails. Van de nieuwbouw van de Muziekgieterij tot renovatie van het Vrijthoftheater. Maar dit soort opsommingen horen nou eenmaal niet thuis in een Kadernota en dus staan ze er ook niet in", bijt ze van zich af.

Ook wijst de wethouder er fijntjes op dat ze te maken heeft met een serie politieke erfenissen, waaronder een bezuiniging van 7,5 ton. "Een besluit van deze gemeenteraad."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →