Guns 'N Roses maakt indruk in Nijmegen: '60.000 fans brullen mee'

Print
Guns 'N Roses maakt indruk in Nijmegen: '60.000 fans brullen mee'

Afbeelding: ANP/Paul Bergen

Guns N' Roses is terug. Met een donderend concert in het Nijmeegse Goffertpark maakten de rockveteranen vanavond hun reünie memorabel.

Daar klonk hij dan. Die ijselijke gil. Het officieuze startsein van de wilde rit terug naar de tijd dat lange haren, zwarte mouwloze hemden en zonnebrillen de definitie van 'cool' waren voor een man.

Vuist in lucht
Toen Axl Rose de openingsnoot van Welcome to the Jungle over de vlakte van het Goffertpark krijste - het concert van Guns N' Roses was drie nummers op gang - stak de massa als één man zijn vuist in de lucht. 

Ondertussen klonk er uit vele kelen een luide vloek. Van vreugde welteverstaan. Want het weerzien met de beruchtste hardrockgroep van de jaren 80 en de vroege jaren 90 riep emoties op die lang diep verborgen hadden gelegen. Not in this Lifetime heet de tournee van Guns N' Roses. Met die verwijzing naar de vete tussen Axl Rose en Slash werd de concertreeks in feite een viering van de reünie van de excentrieke zanger en de stugge meestergitarist. En dientengevolge ook van al het materiaal dat de twee tot hun breuk in 1993 zo meeslepend speelden. 

Meegebruld
Een splijtend harde greatest hits-revue werd het gisteren voor 60.000 fans, veelal veertigers op jeugdige schoenen. Rockklassiekers die - zo bewees vooral een donderende versie van Sweet Child O' Mine - van voor naar achter werden meegebruld. 

De vraag waar het vooraf om draaide ('Kunnen ze het nog?) verdween door die nostalgie-aanval enigszins naar de achtergrond, maar kon niettemin al snel met een brullend hard 'ja!' beantwoord worden. Het werd zelfs zo goed dat de herinneringen aan al die ongelukkige jaren dat Rose in z'n eentje onder de groepsnaam over de wereld doolde en het pompeuze album Chinese Democracy opnam, langzaam vervaagden. 

Goed bij stem
Axl Rose (55) is van z'n oren tot z'n kin strak gebotoxt, in 25 jaar minstens zo veel kilo aangekomen en nog altijd in bezit van de slechtste kledingsmaak uit de rockhistorie. Maar wat kan hij nog zingen! Klein dotje extra echo op de microfoon en hij krijst het refrein van You Could Be Mine zo van Nijmegen naar Arnhem.

Slash is visueel niets veranderd. Hoge hoed, tot de navel openhangend overhemd en gitaarhals vergroeid met zijn linkerarm. Het briesje boven het Goffertpark liet zijn zwarte krullen dansen boven zijn snaren. Op zijn spel is ook in de jaren dat hij solo optrad nooit iets aan te merken geweest. Maar hoorbaar was nu dat Slash - ook nu de reünie al tientallen shows onderweg is - het repertoire van zijn succesgroep heeft gemist. 

Drie uur lang
En dan was daar ineens ook nog Angus Young, de in de Achterhoek woonachtige gitarist en frontman van AC/DC. Rose viel er vorig jaar in als zanger en klonk prima op het stampende Whole Lotta Rosie. 

Zo'n drie uur beukte Guns N' Roses, waarin ook bassist Duff McKagan terug is, zijn verleden over het Goffertpark. Zo gretig en vol energie dat je je amper kunt voorstellen dat de band het bij deze tournee laat. 

Alleen: kan de groep meer met dit momentum dan alleen zijn bewezen successen herhalen? 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →