De collega's beoordelen elkaar. Is dat eng?

Print
De collega's beoordelen elkaar. Is dat eng?

Afbeelding: Peter Dorrenboom

Hiërarchie op de werkvloer. Weg met dat ouderwetse functioneringsgesprek! In autonome, ‘zelfsturende teams’ heeft iedereen dezelfde status en beoordeel je elkaar: een manager ontbreekt immers.

Natuurlijk was het in het begin eng om je eigen collega’s te beoordelen, zegt Merel van der Lei, productontwikkelaar bij Eectory. Het Amsterdamse bedrijf, specialist in medewerkersfeedback, verliet in 2012 de hiërarchische structuur om over te gaan op zelfsturende teams.

Ingewikkeld
Dat ging niet zonder slag of stoot. Onder meer het hoofdstuk ‘collega’s beoordelen elkaar’ was best ingewikkeld; zeker als je collega’s gaat beoordelen met wie je vriendschappelijk omgaat. Van der Lei: „Het was eng omdat we het niet gewend waren. Je moet een drempel over.”

Succesfactoren zijn daarbij dat je eerlijk, open en opbouwend bent, stelt Van der Lei. „Feedback mag pittig, maar moet constructief zijn: je wilt de ander vooruithelpen. En misschien opmerkelijk, maar als je twee keer feedback hebt gegeven, weet je niet beter. Het voelt nu vanzelfsprekend.”

Wennen In vijf jaar zelfsturing is er wel het nodige gewijzigd. „Het is bij ons gebruikelijk dat je minimaal vier collega’s uitkiest die jou beoordelen. Eerst vonden we dat zeven mensen jou feedback moesten geven en je mocht onbeperkt anderen beoordelen. Op een gegeven moment gaf ik twintig mensen feedback, dat was duidelijk te veel.” Drie maanden voordat je iemand gaat beoordelen, vertel je dat je hem of haar extra in de gaten gaat houden. En je mag alleen feedback geven op wat je zelf kunt waarnemen.”

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu