Koopcentrum

Print
Koopcentrum

Afbeelding: Archief De Limburger

In deze wijk van de stad is een nieuw winkelcentrum verrezen, waarvan een deel van de gebouwen rechts zichtbaar zijn. De plek, met riante, sfeervolle Promenade, moet uitnodigen tot 'recreatief winkelen'. En het parkeren van de auto levert geen problemen op, zo te zien.

Wie herkent deze plek met links de panden van Boekhandel Spanjaard en Kapsalon Roumen, en op de achtergrond het nieuwe pand van C&A op deze foto uit september 1974?

Reacties kunt u sturen naar peter.devreede@delimburger.nl

Reacties:

De kiek betreft een opname van het toenmalige marktplein in het centrum van Geleen.
De situatie is daarna enkele malen grondig gewijzigd.
De panden aan de linkerkant staan er nog, al hebben de onderliggende winkelpanden meestal andere bestemmingen gekregen.
De gebouwen aan de linkerkant en aan de achterkant zijn alle afgebroken en vervangen door andere winkelpanden met meerdere etages woonappartementen erboven.
Ook de Hanenhof op de achtergrond is afgebroken en opnieuw opgetrokken met een bibliotheek eraan vast. Er boven eveneens een aantal etages met woonappartementen, van wege de hoogte soms een bron van ergernis voor de aanpalende bewoners in de Dr. Nolenslaan, die hun privacy in de achtertuinen nu voor het meerendeel kwijt zijn.
Heel ver op de achtergrond ook nog zichtbaar de voormalige Technische School Don Bosco, die ook is afgebroken.
Het achterste deel van het marktplein is nu niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en (brom)fietsers.
In het centrum van het marktplein is nu een ondergrondse parkeergarage.
De parkeersituatie in het voorste deel van het marktplein is gewijzigd, doordat er nu gescheiden parkeervakken zijn aangebracht.
Arend Jan van den Berg, 
Geleen.

Hallo,
Deze foto uit 1974 toont een overzicht van de markt van Geleen.
Boekhandel Spanjaard B.V. was Markt 50 Geleen en Kapsalon Roumen Moonen V.o.f. Geleen bevond zich toen op Markt 52 Geleen.
In de jaren ’80 ging ik aan het begin van het schooljaar (aan het eind van de zomervakantie) regelmatig naar de boekhandel om daar de bestelde schoolboeken af te halen en om vele schoolspullen te kopen. Ik zat toen op de HAVO.
In het midden van de jaren 1950 werd het onverharde deel ten noorden van de Markt eveneens bij de Markt getrokken en kreeg de naam de naam Nieuwe Markt. Hier ontstond het nieuwe centrum met nieuwe gebouwen voor publiekstrekkers als V&D en C&A.
In de jaren 1980 werden een groot deel van de oude markt en de gehele nieuwe markt autovrij gemaakt en gewijzigd in een voetgangersdomein. Een deel van de oude markt werd ingericht als parkeerplaats voor auto's. De laatste herinrichting vond plaats vanaf 2008 na het vertrek van de warenhuizen V&D en C&A en was van grote omvang. Deze grote winkels, inclusief de HEMA aan de Salmstraat, en alle omliggende gebouwen gingen tegen de vlakte en er kwamen nieuwe gebouwen die op begane grond waren voorzien van winkelpanden, en de verdiepingen werden bestemd voor appartementen voor senioren en kleine eenheden.
M.v.g. Ralph Peterman
Sittard

De foto in de zaterdagkrant van 15 juli is In Geleen Lutterade of Geleen centrum.
Het grote winkelpand rechts op de foto is V&D! Veel van de winkels rondom het plein zijn weg. Boekhandels Spanjaard, de juwelier, een chinees restaurant/de wasserette, C&A, V&D, boekhandel Knippenberg, de Gapicon, lederwarenzaak Frumau. Ze zijn er allemaal niet meer. Zelf heb ik in de  Elisabethstraat in Geleen gewoond tot mijn 21 ste. Die straat ligt achter de flatgebouwen links op de foto. Ik heb dus heel wat jaren over het plein op de foto gelopen. Naderhand ben ik naar Sittard verhuisd en daar woon ik nog steeds. Inmiddels zijn Sittard en Geleen samengegaan tot 1 gemeente dus in feite heb ik een interne verhuizing gemaakt.
Met vriendelijke groet,
Marlou Opveld

Hallo Peter,
De oude- en nieuwe markt in Geleen, in een tijd dat de stad Geleen floreerde.
Het Wilhelminamonument, in 1958 onthuld door haar dochter Koningin Juliana, staat op de foto op de oude plaats vóór de toenmalige V&D.
Het monument toont de vorstin, gezeten op een troon en geflankeerd door een landbouwer met zeis en een mijnwerker met lamp en houweel. 
Links naast het V&D-gebouw (het witte gebouw waar je tegenaan kijkt) bestond uit drie verdiepingen. Onder Tri-benzinebad en de bovenste 2 verdiepingen werden bezet door Aannemersbedrijf E.L.K., Assurantiekantoor Syncom, Transportbedrijf MATON. Er naast, richting Hanenhof, zat rijwielzaak Olthof en C&A.
Boekhandel Spanjaard, Kapper Roumen, Restaurant "het Roadhoes", Juwelier/horloge …., Stomerij Bindels, Boekhandel Knippenberg, zijn namen die me te binnen schieten aan de nieuwe markt.
Met vriendelijke groeten,
Ien Rutten

L.S. 
Ik kan me dit heel goed herinneren, ik ben geboren in 1934 op de markt achter het Gemeentehuis op de hoek Graafhuynlaan, waar ik tot mijn 8ste jaar heb gewoond. Toen was Geleen een bloeiende stad. (WAERELDSTADT). Ik heb daarna 70 jaar op de Rijksweg -zuid en noord gewoond ,sinds 2 jaar in Geleen -Zuid, eine echte Gelaense jong. In die tijd kon alles in Gelaen. Geleen was een rijke stad. Maar de fusie met Sittard heeft Geleen geen goed gedaan,want Sittard was arm. En de laatste Centum-verbouwing een jaar of 5 geleden, is een fiasco jammer. U had het over Kap Salon Roumen die is er nog steeds en knipt noch steeds, een van de weinige zaken uit die tijd. 
Gegroet, 
Leo Goffin

Ik herken het oude winkelcentrum van Geleen met vooraan de Nieuwe Markt met geparkeerde auto's. Niet zichtbaar vooraan het oude gemeentehuis. Aan de andere kant de Oude markt bij Roumen en Spanjaard, tegenover Vroom en Dreesmann, met ijssalon. Via een trap kwam je boven uit in een eetrestaurant. Tegenover V&D lag ook nog vishandel De Kaasbol.
Ik weet dit omdat ik in Geleen ben geboren en hier nou al 67 jaar woon.
Ton Vergoossen,
Geleen

Hallo meneer de Vreede,
Ja hoor, de Markt in Geleen!
Deze foto kende ik nog niet en wat was het lekker druk in de stad!
Met vriendelijke groet,
Peter Spanjaard (van de boekhandel, vanaf 1972)

Beste Peter,
Mijn eerste indruk was Geleen. Na het lezen van de aanwijzingen was ik overtuigd dat dit het plein voor V&D in Geleen was. Zeker met de aanwijzing van de boekhandel op de hoek.
Met vriendelijke groet,
Wil Wijshoff

Dit is duidelijk Geleen centrum. De trigger was "boekhandel Spanjaard" waar we schoolboeken voor het ASA (= Albert Schweitzer Atheneum) kochten. Deze school lag aan de Eloystraat en was ook de plek van mijn "kalverliefde".
Jos Severens
Sittard

Beste Peter,
Ik herken het nog.
Met de Vroom en Dreesmann rechts, de waterpartij en het groentewinkeltje van Spee aan de kleine parkeerplaats. 
Gr 
Wendy Vaessen 

De kiek van toen uit de krant van zaterdag 15 juli is de markt in Geleen.
Fons Eijssen 
Spaubeek

Het is het centrum van Geleen.
Raymond Hendriks

Oude Markt Geleen.
Ook herinner ik me dat Boekhandel Spanjaard ervoor aan de Rijksweg was gehuisvest in het nu leegstaande pand tegenover De Duif.
Op de markt zat voordat Spanjaard er kwam: De Zon, een zaak met stoffen en fournituren.
Ik ben in Geleen in 1951 geboren.
Francine Schoenman

Ik denk de markt in Geleen.
Hein Coumans

Volgens mij is het Geleen.
Paula Knops

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen