Maastrichtse gemeenteraad: rente Limburgse Kredietbank veel te hoog

Print
Maastrichtse gemeenteraad: rente Limburgse Kredietbank veel te hoog

Afbeelding: iStock

De Limburgse Kredietbank (KBL) moet haar rentetarieven drastisch verlagen.

Die dringende oproep doet de Maastrichtse gemeenteraad in een unaniem aangenomen motie van oppositiepartij PvdA. De Kredietbank, die geen winstoogmerk kent, helpt mensen die met problematische financiële schulden kampen. De hulp bestaat onder meer uit het verstrekken van leningen en kredieten.  

Verder in de problemen
De huidige tarieven (oplopend tot 12 procent) die KBL hanteert voor leningen en kredieten bij schuldhulpverlening en –sanering zijn volgens de raad veel te hoog. "Die brengen armlastige cliënten nog verder in de problemen", waarschuwt PvdA-fractieleider Frans Bastiaens. Hij wijst erop dat kredietbanken in andere regio’s, waaronder Den Haag en Gouda, de rentetarieven al hebben verlaagd tot iets meer dan 2 procent.

Aankaarten
Interim-wethouder Jim Janssen (SPM, Armoedebeleid) onderschrijft de politieke oproep. In een reactie laat hij weten dat hij de kwestie bij het KBL-bestuur gaat aankaarten. Volgens Janssen is KBL inmiddels intern een onderzoek gestart naar de mogelijkheid van een renteverlaging. Ook in Sittard-Geleen dringt de lokale politiek aan op forse tariefsverlaging. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →