'Giro-winnaar Dumoulin is niemand iets verschuldigd'

© ANP/Marcel van Hoorn

Limburg bulkt van de Dumoulisten. Sinds Tom Dumoulin zich kroonde tot Generaal van de Giro fietsen complete pelotons aan bierbuiken in iets te strakke wielershirtjes van Team Sunweb, doen honderden vrouwen graag een jasje uit voor de Maastrichtse mooiboy en weten reporters plotseling het verschil niet meer tussen adoratie en journalistiek.

Marco van Kampen

Tom Dumoulin is hot. En dus dingen de kermiskoersen gretig naar zijn diensten. Of dingen af, in het geval van de Ridderronde in Maastricht. Meer dan 30.000 euro moet Straaljager Tom kosten. Da’s marktconform voor een kampioen, maar het bedrag staat tevens gelijk aan het complete budget van de Ridderronde. Roy Curvers en Mike Teunissen passen wel in het budget. Brave borsten, maar ze rijden doorgaans voor anderen. Voor types als Tom Dumoulin.

KoninklijkIn Maastricht hopen ze nu dat er voor zo’n thuiswedstrijd wel een stukje van de prijs af kan. ‘Il Bello’ werd immers ook getrakteerd op een grootse huldiging op de Markt en kreeg en passant een koninklijke onderscheiding. Voor wat, hoort wat, nietwaar?

Dumoulin heeft echter nergens om gevraagd. Niet om joelende fans, niet om kirrende tienermeisjes, niet om zichzelf ‘journalist’ noemende lieden die roze posters met de tekst Ik Ben Dumoulist uitdelen. En ook niet om een huldiging op de Markt.

SalarisTom Dumoulin is u en mij niets verschuldigd. De eerste persoon die salaris terugstort na het ontvangen van een kerstpakket moet ik nog tegenkomen. Hij is Giro-winnaar en maakt met die status slechts de koers hard. Kun je het tempo niet bijbenen, dan kies je maar ‘n keer voor het wiel van Roy Curvers.

Reageren? marco.vankampen@delimburger.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal