Slagwerker Frans (72) swingt er graag op los

Print
Slagwerker Frans (72) swingt er graag op los

Afbeelding: -

Slagwerkers in alle maten en kleuren en met allerlei soorten slaginstrumenten zie en hoor je tijdens het WMC. Beeldend kunstenaar en drummer Hans Keuls en verslaggever Wiel Beijer maken een serie portretten van deze beroepsgroep in de blaasmuziek. Vandaag: de bekkenist.

Het leuke aan het bespelen van de cimbalen? Slagwerker Frans Engelen (72) uit Meerssen hoeft niet lang na te denken over een antwoord. "Het is heel leuk om er bij een forto mee uit te halen. Je haalt ze na de klap ver uit elkaar om het geluid lekker te laten doorklinken. Maar, je kunt ook heel subtiel piano spelen met cimbalen."

Ervaring
Engelen is een slagwerker met jaren ervaring. Als kind begon hij volgens de wens van zijn vader op piano. "Maar dat beviel niet. Ik wilde slagwerk spelen. In ons café repeteerde Rothem’s Harmonie en bij die harmonie heb ik vanaf mijn achtste de opleiding gekregen. Heb er ook noten leren lezen. Ik was tien jaar toen het korps in 1955 op concours ging en de dirigent iemand zocht voor de kleine trom. Ik mocht die spelen. Dat werd mijn eerste concours", herinnert hij zich. 

Seniorenorkest
Hoewel Frans Engelen aan verschillende concoursen deelnam, heeft hij nooit deelgenomen aan de wedstrijden van het WMC. "Vier jaar geleden heb ik hier in Kerkrade voor het eerst meegespeeld in een seniorenorkest en dit jaar speel ik twee concerten achter elkaar." Eerst met het SSO, het Senioren Orkest Onderbanken, en vervolgens treedt hij deze dinsdagmiddag opnieuw op, nu met het MSO, het Maastrichts Seniorenorkest. Allemaal goede muzikanten. Veel ervaring. "We spelen voor elk wat wils, van polka tot Egerländer en van swing tot klassiek. Ik vind het heel leuk om te drummen op de swing van Glenn Miller uit de jaren veertig. Ook op de grote trom speel ik graag."

Sultans
Terug naar de cimbalen, ook wel bekkens genoemd. Een slagwerkinstrument in de vorm van een ronde, iets gekromde metalen schijf, die voorzien zijn van een leren riem wanneer ze als handcimbalen worden gebruikt. Met de cimbalen worden accenten gezet in een compositie. Ooit, in de zeventiende eeuw, werden cimbalen als wapen ingezet door de troepen van de Turks-Ottomaanse sultans. Ze gebruikten ze namelijk als oorverdovende afschrikkingswapens. 

Brons
De cimbaal wordt vervaardigd van brons. Elk bekken krijgt ongeveer duizend hamerslagen (machinaal of handmatig) en wordt voorzien van toongroeven. Elk soort bekken brengt zijn eigen geluid voort, van ‘wash’ en ‘gong’ tot ‘bel’ en ‘ping’. Bij een drumstel bewerkt de drummer de bekkens met drumstokken. In een orkest slaat de bekkenist de cimbalen met de holle zijde in een soort schuifbeweging tegen elkaar. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →