Froome raakt geel kwijt aan Aru, Bardet pakt de dagwinst

Print
Froome raakt geel kwijt aan Aru, Bardet pakt de dagwinst

Romain Bardet is op weg naar de overwinning. Afbeelding: AFP/Lionel Bonaventure

Chris Froome is donderdag verrassend de leiding in de Tour de France kwijtgeraakt. De Britse wielrenner van Team Sky moest lossen op het laatste steile stuk naar de finish van de eerste van twee ritten door de Pyreneeën.

De Fransman Romain Bardet won in Peyragudes, voor de Colombiaan Rigoberto Urán. De Italiaan Fabio Aru werd derde en nam de gele leiderstrui over van Froome.

22 seconden
Aru heeft nu in het klassement, mede vanwege de bonificatieseconden die hij verdiende, zes tellen voorsprong op Froome. De Brit moest zich in de twaalfde etappe tevreden stellen met de zevende plek. De drievoudig winnaar van de Tour passeerde 22 seconden na Bardet de finish.

Ongenaakbaar
Froome leek lange tijd ongenaakbaar. Met nog acht anderen over begon de favoriet aan de laatste klim van 2,4 kilometer naar Peyragudes. Daarvoor hadden de renners al de Col de Menté (eerste categorie), de Port de Balès (buitencategorie) en de Col de Peyresourde (eerste categorie) doorstaan. Lang bleef de groep van negen bij elkaar. In de laatste honderden meters voor de finish brak Froome toen Aru aanzette. De drager van het geel kwam nog maar nauwelijks vooruit. Bardet, Aru en Urán profiteerden dankbaar.

In het klassement is Bardet derde op 25 tellen van Aru en Urán, de nummer vier, heeft 35 seconden achterstand op de nieuwe klassementsleider.

Vrijdag
De spanning in de Tour is daarmee helemaal terug. Vrijdag is de tweede Pyreneeënrit, van Saint-Girons naar Foix. Het is een korte rit over 101 kilometer, maar wel een zware. Onderweg liggen drie beklimmingen van de eerste categorie.