Kranslegging om mijnramp te herdenken

Print
Kranslegging om mijnramp te herdenken

Bij het mijnmonument in Brunssum wordt een krans gelegd ter nagedachtenis aan de mijngasontploffing die 89 jaar het leven kostte aan dertien koempels. Afbeelding: Luc Lodder

Voor de 22ste keer werd donderdag bij het mijnmonument in Brunssum een krans gelegd ter nagedachtenis aan overleden koempels.

Sinds 2007 wordt op deze plek stilgestaan bij twee mijnrampen op de staatsmijn Hendrik.

Ontploffing
Op 13 juli 1928 kwamen bij een ondergrondse mijngasontploffing dertien koempels om het leven. Dertien anderen werden op 24 maart 1947 het slachtoffer van een brand veroorzaakt door een slippende transportband.

Initiatief
Ed Joosten, voormalig portier op de Emma, nam ruim tien jaar geleden het initiatief om beide rampen te herdenken. Dat gebeurt tweemaal per jaar. ,,We willen hier zolang mogelijk mee doorgaan”, aldus Frans Cals.

Jeugd
Om deze traditie in ere te houden, is op den duur vers bloed noodzakelijk, beseft de 78-jarige oud-mijnwerker. ,,Maar vind maar eens iemand. Bij de jeugd is dat lastig. Logisch, want je moet er wel een gevoel bij hebben. En wat betreft ouderen: tegenwoordig moet iedereen tot na zijn 67ste doorwerken. Dan heb je daarna niet veel zin meer in vrijwilligerswerk. Dat wordt wel eens vergeten.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →