Metro Londen stopt met 'dames en heren'

Print
 Metro Londen stopt met 'dames en heren'

Afbeelding: iStock

De Londense metro doet de zinsnede "dames en heren" in de ban. Reizigers worden volgens de krant The Telegraph straks op een genderneutrale manier begroet. Personeelsleden zouden al te horen hebben gekregen dat ze begroetingen als "goedemorgen iedereen" moeten gebruiken om te zorgen dat iedereen zich welkom voelt.

De verantwoordelijke overheidsdienst Transport for London (TfL) heeft laten weten dat ook vooraf opgenomen mededelingen op de schop gaan. "We willen dat iedereen zich welkom voelt in ons transportnetwerk", legde de directeur voor klantstrategie van TfL uit. Bij het taalgebruik in mededelingen moet volgens hem rekening worden gehouden met "de enorme diversiteit" van de Londense bevolking.

TfL sluit niet uit dat "goedbedoelende medewerkers" af en toe toch de term "dames en heren" zullen gebruiken. Als dat te vaak voorkomt, zal het personeel nogmaals worden gewezen op het nieuwe beleid. De maatregel wordt gesteund door belangenorganisatie Stonewall, die zich inzet voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt'ers).