Ziekenhuizen Laurentius en VieCuri willen fuseren

Print
Ziekenhuizen Laurentius en VieCuri willen fuseren

Het Viecuri-ziekenhuis in Venlo. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Het Laurentius Ziekenhuis Roermond en VieCuri Medisch Centrum met locaties in Venlo en Venray willen fuseren. De directies van beide ziekenhuizen nemen volgend jaar na onderzoek, dat inmiddels is gestart, een definitief besluit.

Twee jaar geleden besloten de twee ziekenhuisorganisaties al nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Daarbij zouden ook bepaalde ingrepen op één locatie terechtkomen. Die samenwerking is echter volgens de directies niet verstrekkend genoeg om volwaardige ziekenhuiszorg in Noord- en Midden-Limburg te behouden.

Inkomsten
Financiën spelen daarbij een belangrijke rol. Landelijk stijgen de zorgkosten en dalen inkomsten van ziekenhuizen. „Wil je echter blijven investeren in personeel, in moderne technieken en apparatuur moet je wel ruimte in een begroting hebben om dat te kunnen doen. Met een fusie kun je dat beter bereiken”, verwacht Ankie van Rossum van VieCuri.

Personeel
Welke consequenties een fusie heeft voor het personeel van de twee ziekenhuisorganisaties is nog niet duidelijk. Dat is onderdeel van het huidige onderzoek. Wel geven de directies van de twee ziekenhuizen aan dat het - als het tot een fusie komt - ingrepen en behandelingen verdeeld worden over de drie locaties in Noord- en Midden-Limburg. "Dat betekent voor patiënten wel verder rijden, maar de zorg blijft voor de regio behouden. Bovendien zijn poli-afspraken en nazorg van een ingreep wel in het dichtstbijzijnde ziekenhuis”, zegt Marja Weijers van het Laurentius Ziekenhuis.

De twee ziekenhuizen zeggen nadrukkelijk wel te willen gaan voor ziekenhuiszorg op drie locaties: Roermond, Venlo én Venray.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →