'Verhoogde kans op aardbevingen in Noord-Limburg'

Print
'Verhoogde kans op aardbevingen in Noord-Limburg'

Afbeelding: iStock

Grubbenvorst / Venlo - Door de winning van aardwarmte loopt Noord- Limburg een ‘verhoogde kans op natuurlijke aardbevingen’. Dat concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de inspectiedienst van het ministerie van Economische Zaken.

In een rapport over geothermie stelt het SodM dat de veiligheids- en milieurisico’s vergelijkbaar zijn met die in de gas- en oliesector, maar dat er veel te weinig aandacht aan wordt besteed. 

Breukzone
Noord-Limburg wordt met name genoemd omdat aardwarmte gewonnen wordt in een aardbevingsgevoelig gebied: de Tegelen-breukzone. Voor het boren in een breuk is bewust is gekozen, omdat het water er gemakkelijker stroomt. Aan de andere kant is het risico op aardbevingen groter, aldus het SodM. 

Het betreft twee putten die zijn geslagen door ondernemers in glastuinbouwgebied Californië. Op ruim twee kilometer diepte wordt water van 75 tot 80 graden omhoog gepompt om de kassen te verwarmen. Eén project draait al 3,5 jaar, het andere pas een maand. 

Aandacht
Het Staatstoezicht op de Mijnen stelt dat de projecten ‘doorgaans’ worden gerealiseerd door tuinders die geen verstand hebben van mijnbouw. Ze zijn niet op de hoogte van wet- en regelgeving of leven die niet na. Het SodM wil de aandacht vestigen op de risico’s, omdat die de afgelopen jaren vaak onbenoemd bleven. 

Volgens de dienst was er vooral lof voor de initiatiefnemers omdat zij duurzame energie winnen. 

Meten
Directeur Lodewijk Burghout van Californië BV is bekend met de risico’s van geothermie, zegt hij. Hij benadrukt dat een netwerk met seismografen is aangelegd om doorlopend te meten of de aarde beeft. "In 3,5 jaar tijd is nooit iets gebeurd." Ook wijst hij erop dat de projecten in Grubbenvorst streng gecontroleerd worden door het SodM. 

De inspectiedienst bevestigt dat in zijn rapport. Over Noord-Limburg staat vermeld: "Mocht er een kleine trilling waargenomen worden, dan wordt de winning direct stilgelegd om de oorzaak te achterhalen en grotere trillingen te voorkomen. De rol van toezicht was groot in dit project."

Het SodM handhaaft het verscherpt toezicht op geothermieprojecten en zal waar nodig ingrijpen. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen