'Meer aandacht nodig voor krachttraining tijdens gymles'

Print
'Meer aandacht nodig voor krachttraining tijdens gymles'

Afbeelding: iStock

De traditionele gymles op school moet meer aandacht besteden aan krachttraining. Deze oefeningen zijn beduidend effectiever in het bestrijden van overgewicht onder jongeren.

Dat is de conclusie die wetenschappelijk onderzoeker Gill ten Hoor van MUMC+ trekt op basis van onderzoek onder zevenhonderd brugklassers in Limburg. Ten Hoor promoveerde afgelopen vrijdag op deze alternatieve aanpak van overgewicht. 

Uithoudingsvermogen
Volgens de onderzoeker zijn er veel methodes die worden toegepast om obesitas bij kinderen tegen te gaan. "Daarbij ligt de focus te vaak op het terugbrengen van het gewicht. Met krachttraining is de focus juist meer op een gezondere lichaamssamenstelling gericht. Omdat de kinderen iets doen waar ze beter in zijn, vinden ze het ook leuker. Bij veel sportlessen ligt nu namelijk de nadruk nog te veel op het uithoudingsvermogen."

Meer plezier
De interventie had naast een biologische ook een uitgesproken psychologische kant. Door kinderen met overgewicht niet af te zonderen, maar hun kracht in teamverband te laten gelden, maak je dat hun eigenwaarde in de gymles stijgt en ze meer plezier krijgen in het sporten. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek, dat een jaar lang werd uitgevoerd op dertien vmbo-scholen in de provincie. 

Krachtprogramma
Niet alleen het vetpercentage van alle kinderen – dus niet alleen de te zware – verbeterde met de krachtlessen ten opzichte van de doorsnee gymlessen, maar ze gingen ook meer bewegen buiten de gymles om. Ten Hoor gaat de komende jaren verder met het onderzoek en is in gesprek met meerdere partijen om het krachtprogramma op meer scholen in het land toe te passen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen