'Ik heb drie kwartier wezenloos voor me uit zitten te staren'

Print
'Ik heb drie kwartier wezenloos voor me uit zitten te staren'

Afbeelding: ANP

Willem Weijs, Limburgse jeugdtrainer bij Ajax, staarde drie kwartier versteend voor zich uit toen hij het vreselijke nieuws over Abdelhak Nouri hoorde. Hij werkte graag met het toptalent, dat nooit enig spoor van arrogantie vertoonde.

Toen Willem Weijs (30) uit Broekhuizenvorst vier jaar geleden een job kreeg in de veelgeroemde jeugdopleiding van Ajax viel zijn oog al snel op een begenadigd talent van de B1. Gitzwart haar, ongeveer Messi- lengte. Verbluffende techniek, compleet, weergaloos goed. Zo’n rasvoetballer die anderen beter laat spelen. 

Pure liefhebber
Zijn naam: Abdelhak Nouri. Weijs: "Ik deed dat seizoen geregeld techniektraining met hem. Zijn technische bagage was al heel goed, maar toch had hij een geweldige drive om die oefeningen zo intens mogelijk af te werken. Dat was Nouri pur sang. Op dit niveau zie je wel eens jongens die arrogant gedrag vertonen. Maar dat was bij Nouri nooit te bespeuren. Een pure liefhebber, altijd zichzelf." 

Willem Weijs laat aan de telefoon een stilte vallen. Hij is op vakantie in Valencia, maar aan la dolce vita heeft hij even geen boodschap. ’s Ochtends, aan de rand van het zwembad, kreeg hij een appje van een Ajax-collega dat zijn adem deed stokken. Abdelhak Nouri (20), het toptalent dat een grote toekomst voorspeld was, heeft ernstige hersenschade. 

Enorme klap
De kans op herstel is uiterst klein. "Dat was een enorme klap. Ik heb drie kwartier wezenloos voor me uit zitten te staren. De berichten van de afgelopen dagen waren voorzichtig optimistisch. En dan volgt nieuws dat als een bom inslaat."

Hoewel de Limburgse jeugdcoach – die in 2013 overstapte van PSV naar Ajax – momenteel in Spanje verblijft, krijgt hij via telefoon, mail en sociale media mee hoe groot de verslagenheid in Amsterdam is. Die is enorm, verzekert hij. "De enige keer dat er een soortgelijke sfeer heerste, was na het overlijden van Johan Cruijff vorig jaar. Iedereen is er kapot van. Donny van de Beek zette een foto op het net waarop hij als kleine pupil samen met Nouri aan het ballen is. Het is keihard. Dat dit juist hem moet overkomen. Je gunt dit niemand, maar juist Nouri nog het allerminst."

Doorbraak
Het komend seizoen werkt Willem Weijs in de staf van Ajax onder 15 en 16. Wellicht staat er een nieuw toptalent op, wie weet. Hoe ver Abdelhak Nouri had kunnen reiken, als het noodlot niet zijn pad had gekruist? "Zijn talent was bovengemiddeld. Dit had het seizoen van zijn doorbraak moeten worden. Maar weet je, eigenlijk is dit nu niet het moment om die vraag te stellen."