‘Ouders proberen met dreigementen druk te leggen op scholen’

Print
‘Ouders proberen met dreigementen druk te leggen op scholen’

Afbeelding: iStock

Ouders proberen steeds vaker met dreigementen scholen onder druk te zetten. Dat zegt Tjeu Scheepers, directeur van drie scholen in Midden-Limburg.

Hij is één van de 130 basisschooldirecteuren die door middel van een korte peiling van vakbond CNV Onderwijs gevraagd werden naar hun ervaringen.

Offerfeest
Aanleiding voor de peiling was de gang naar de rechter door een Haagse moeder. Ze zette die stap omdat haar kinderen de schoolfoto misten door het Offerfeest. De rechter oordeelde dat de school 500 euro moet betalen. 

De directeuren trekken het echter breder en vinden dat het respect voor scholen en leraren naar een dieptepunt is gedaald en hebben het gevoel zich continu juridisch te moeten indekken. Basisscholen merken dat ouders mondiger en veeleisender worden. De helft van de directeuren zegt dat die ouders nog meer voor elkaar krijgen ook. 

Dreigementen
De problemen ontstaan vaak bij de leraar in het klaslokaal. Als die er niet uitkomt, raakt de directeur betrokken. "Dan proberen ze druk te leggen door te zeggen dat ze anders naar een andere school gaan", zegt Tjeu Scheepers tegen het AD.

De directeur van drie scholen in Midden-Limburg heeft zelf niet veel dreigementen ontvangen, maar bespeurt ook op zijn scholen verandering. "Ik ben al 40 jaar directeur. Toen ik net begon, deden mensen hun hoed nog af als ik voorbij fietste. Het was ondenkbaar dat je naar de rechter stapte. Nu hebben we toch regelmatig iets aan de hand."

Meetlint
Een meisje viel bijvoorbeeld van een speeltoestel. Kwam er een ouder met een meetlint naar school om te kijken of er écht geen matten omheen hoefden te liggen. En een collega van hetzelfde schoolbestuur kreeg toch mooi een rechtszaak aan de broek, omdat een leerling op het schoolplein was gevallen en een arm brak. De school bleek niet aansprakelijk en had voldoende toezicht gehouden. 

Met een goed gesprek lukt het de scholen veel op te lossen voordat het écht uit de hand loopt. Wat de directeuren merken, is dat ouders vooral gehoord willen worden. 

Alert
Maar tegelijkertijd drukt er een ander gevoel op de schouders van de schoolleiders: indekken, indekken, indekken. Scheepers hamert er voortdurend op bij zijn leraren: let op dat ons niets te verwijten valt. "Ze moeten continu opletten dat ze bijvoorbeeld tijdens de gymles alle opdrachten veilig uitvoeren en dat er op het schoolplein voldoende pleinwacht is. We zijn alert."

Maar wat te doen met een kwestie, zoals met de schoolfotograaf? Op de Limburgse scholen krijgen de ouders van zieke kinderen een telefoontje of de leerlingen echt niet even een halfuurtje kunnen komen voor een foto. Scheepers: "Dan laten we in ieder geval zien dat we echt graag alle kinderen op de klassenfoto hebben.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →