Chique herenclub weigert VVD-coryfee Loek Hermans

Print
Chique herenclub weigert VVD-coryfee Loek Hermans

Afbeelding: ANP/Bart Maat

Een aantal leden van de Haagse herenclub 'De Witte' heeft grote moeite met het door VVD-prominent Loek Hermans aangevraagde lidmaatschap.

"Dit is niet te geloven", reageert de in Heerlen opgegroeide politicus. Hij was niet op de hoogte van de bezwaren. "Zo wordt er wel een omstreden figuur van je gemaakt, zeg."

Moreel kompas
Aanstichter van de rel is oud-diplomaat Hans Slingerland van Bemmelen. Hij was consul-generaal in acht landen en deskundige over de cultuurpolitiek in Hitler-Duitsland. In mailverkeer waar het AD over beschikt, schrijft Van Bemmelen nieuwe leden toe te juichen die een hoog profiel hebben. "Deze hoeven geen beter moreel kompas te bezitten dan het gemiddelde Witte-lid. Als blijkt dat iemand zo'n kompas niet bezit, dan vind ik deballotage wenselijk en gerechtvaardigd."

Affaires
In de bezwaren tegen Hermans wordt als 'bewijsvoering' een reeks artikelen uit openbare bronnen gevoegd, die zijn rol in een aantal affaires beschrijft. Het laat de rol van Hermans zien in het 'old boys-netwerk'. Van Bemmelen wijst naar kwesties als Meavita, het COA, het burgemeesterschap van Zutphen (waar Hermans vanaf zag) en de affaire-Keizer. Hermans: "Als ik nou strafrechtelijk in de fout was gegaan. Maar het zijn beleidsbeslissingen. Dan kunnen ze 90 procent van De Witte wel royeren."

Wêr giet it oer?
Voorzitter van de zogeheten deballotagecommissie van De Witte is Frans Mittendorff, plaatsvervangend griffier van de Tweede Kamer. Heeft hij het verzoek van Slingerland van Bemmelen tegen Hermans ontvangen? "Ja", zegt Mittendorff. "Maar wij doen geen enkele uitspraak over interne procedures van onze sociëteit."

Mocht het lidmaatschap niet worden toegestaan, dan komt Hermans in de reeks met LPF-Kamerlid Gonnie van Oudenallen, oud-topdiplomaat Frans Engering en zijn vrouw Louise. De geplaagde Hermans verwacht dat er ergens na de zomer duidelijkheid komt over zijn hangende lidmaatschap. "Zoals de Friezen zeggen: 'Wêr giet it oer?' Waar gaat het over?"