'Aanslagplegers verstopten wapens op Belgisch-Limburgse school'

Print
'Aanslagplegers verstopten wapens op Belgisch-Limburgse school'

Terrorist Mohamed Abrini. Afbeelding: Belgische Politie

De terroristen die de aanslagen in Parijs en Brussel pleegden, verstopten hun wapens een tijdlang in een schuur op het terrein van een school in Belgisch-Limburg.

Een plattegrond op de computer van Salah Abdeslam leidde de speurders naar een garage op het terrein van de school in Houthalen-Helchteren. Dit zou blijken uit een nota van de Belgische dienst Staatsveiligheid, berichten Belgische media vrijdag.


Houthalen-Helchteren, opslagplaats wapens terroristen Abdeslam en Abrini. - Foto: HLN

Beruchte wijk
Op het kaartje stonden twee straatnamen die in die combinatie alleen voorkomen in Meulenberg, een beruchte wijk met veel radicalisering in Houthalen-Helchteren. De wapenopslagplaats bevond zich op het terrein van de plaatselijke kleuter- en basisschool. De conciërge daarvan was familie van terrorist Mohamed Abrini, ook bekend als 'de man met het hoedje' die vluchtte na de aanslag van 22 maart 2016 in Zaventem. De 43-jarige conciërge zou als strijder voor IS zijn gesneuveld in Syrië, staat in de nota.
De gevonden plattegrond - Foto: HLN

Huiszoeking
Op 11 juni 2016 deed de politie er een huiszoeking, maar ze troffen er niets aan. Een paar maanden later doorzochten ze behalve de school ook de sporthal. Dat leverde weer niets op, maar de veronderstelling dat de wapens er hebben gelegen, bleef overeind. "Gezien de inbraaksporen die zijn aangetroffen, bestaat de mogelijkheid dat ze werden opgehaald en op een nieuwe plek opgeslagen, net voor de aanslagen in België", stelt de nota van de Staatsveiligheid.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →